Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plava zastava

Čiste plaže: Priznanje dobilo 124 plaža i marina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na hrvatskim će se plažama i u marinama ove godine vijoriti čak 124 plave zastave.

Taj međunarodni ekološki projekt zaštite mora i priobalja dodjeljuje priznanja više od 30 godina i važan je orijentir turistima pri odabiru odredišta. To i ne čudi jer za dobivanje tog priznanja plaže trebaju zadovoljiti tridesetak kriterija iz segmenta zaštite okoliša, kakvoće mora i sigurnosti.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Ilustracija Tužan kraj potrage Tragedija u Londonu: Dječak nestao iz kuće, pronađen u rijeci Temzi

Dobiti, ali i zadržati plavu zastavu nije lako. Jesu li zadovoljeni svi kriteriji prati se tijekom cijele sezone.

>> Jerolim proglašen najboljom nudističkom plažom

'Čuo sam za to. A ovo je jedna od najljepših i najčišćih plaža koje sam vidio', rekao je Patrick, gost iz Njemačke.

'Strani turisti kada dolaze, jako dobro znaju što plava zastava znači i svakako je kad plaža ima plavu zastavu jedna dobra garancija da je ta plaža kvalitetna i u moru i na kopnu', rekla je Tanja Saulig Brajdić, stručna suradnica za zaštitu okoliša u Gradu Rijeci. 

Riječki školarci današnju su nastavu u učionici zamijenili mnogo zabavnijom nastavom na plaži. No osim igre i učenja imali su još jedan važni zadatak - na riječkoj plaži Ploče podignuti Plavu zastavu.

'U ovome trenutku dvije riječke plaže imaju plavu zastavu', rekao je Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik. A koliko je to važno znaju već i djeca. 'Plava zastava znači da mora bit, plaža mora bit čista, more mora bit čisto', rekla je djevojčica Tia.

Turistima je pak plava zastava važan kriterij za odabir odredišta. Čistoća mora nije jedino mjerilo za dobivanje Plave zastave. Plaže moraju zadovoljiti 30-ak kriterija iz segmenta zaštite okoliša, kakvoće mora i sigurnosti. Plavu zastavu nije lako dobiti, ali ni zadržati. Jesu li zadovoljeni svi kriteriji prati se tijekom cijele sezone.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene