Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Čik pauza'

Hrvati i pušenje na poslu: Iznenađuju li vas podaci?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zanimljivo istraživanje je pokazalo da pauze uz cigaretu povezuju kolege, ali i izazivaju zavist kolega nepušača.

Zanimljivo istraživanje Sveučilišta Ohio pokazalo je da pušač svog poslodavca tijekom godine dana u prosjeku 'košta' 34.500 kuna više nego nepušač. Pritom najveći trošak predstavlja pauza za pušenje (17.625 kuna). U isto vrijeme, neka istraživanja pokazuju da nikotin poboljšava koncentraciju, pamćenje i budnost.

Svoje istraživanje na 370 ispitanika je proveo i portal MojPosao kojim je otkrio razlike u ponašanju pušača i nepušača na radnom mjestu. Na cigarete se troši između 201 i 500 kuna mjesečno te 15 minuta radnog dana.

Većina pušača, čak 94 posto ne odriče se svoje navike dok su na poslu. Svega 6 posto suzdržava se od pušenja tijekom radnog vremena. Zaposlenici velikih tvrtki ili institucija najviše 'uživaju u nikotinu'. Njih 99 posto puši na poslu, dok isto prakticira 96 posto zaposlenika u srednje velikim te 85 posto u malim tvrtkama ili institucijama.

>>
Ovako ćete intervju za posao pretvoriti u UGODNO iskustvo!

Kada je riječ o najpogodnijoj lokaciji, čak polovica ispitanika puši ispred zgrade tvrtke, dok petina (21 posto) ima prostoriju za pušenje. Još petina ispitanika (20 posto) puši na balkonu ili terasi, a 14 posto ih puši na svom radnom mjestu. Neku obližnju lokaciju bira 4 posto ispitanika, a njih 3 posto smije pušiti jedino u 'kvartovskom' kafiću.

Najveći broj ispitanika, čak 45 posto, smatra da pušenje tijekom radnog vremena ne utječe na njihovu produktivnost. Ipak 43 posto ispitanika smatra da im pušenje na poslu pomaže u produktivnosti, dok ih 10 posto ne zna ocijeniti kakav utjecaj pušenje ima na njihovo izvršenje. Svega 2 posto ispitanika priznaje da ih pušenja zapravo ometa te im smanjuje produktivnost.

Ako se pita nepušače, najviše (42 posto) ih smatra da cigareta smanjuje produktivnost njihovih kolega. Trećina ispitanika (28 posto) misli da pušenje ne utječe na produktivnost, 17 posto ih nema stav, dok je njih 13 posto 'na strani' pušača i smatra da pušenje povećava produktivnost.

Na pauzu za cigaretu u prosjeku se potroši do 15 minuta radnog vremena, tvrdi polovica pušača. Trećina (31 posto) ispitanika navodi da na 'čik pauzi' ostaju i do pola sata, a 12 posto ih navodi da je riječ i o 45 minuta dugoj pauzi. Čak 6 posto ispitanika na pušenje koristi i više od 45 minuta radnog vremena.

Očekivano, gledište nepušača o duljini pauze za pušenje sasvim je drugačije od onog koje imaju pušači. Trećina nepušača smatra da pušači 'kradu' više od 45 minuta radnog vremena na svoju naviku. Petina (21 posto) nepušača navodi da kolege pušači troše do 45 minuta radnog dana na cigaretu, dok ih druga petina (21%) smatra da se radi o pauzi do pola sata. Četvrtina (25%) smatra da je riječ o pauzi do 15 minuta.

Zanimljivo je da žene troše manje vremena na cigaretu od muških kolega, a najviše ispitanika (34 posto) dnevno na poslu 'zapali' 3 do 4 cigarete, dok ih 25 posto stigne uživati i u 5 do 6 cigareta. Do 2 cigarete 'zapali' 22 posto ispitanika, a petina (20 posto) ih čak stigne 'popušiti' 7 ili više.

Većina pušača (90 posto) smatra da ne troše previše radnog vremena na pušenje, dok je 'grižnju savjesti' osjeća njih 4 posto. Provode li previše vremena pušeći ne zna procijeniti 6 posto pušača.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oprez! Upaljen žuti meteoalarm za velik dio Hrvatske: Mogući su odroni Snijeg u Tršću, mjestu u Gorskom kotaru Proljeće na pauzi VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg

Komentari ispitanika pokazuju da su pušači itekako svjesni svoje (loše) navike: neugoda, briga o vremenu i zavist koju izazivaju kod nepušača, neke su loše strani pušenja koje ispitanici navode. Nepušači navode da im smeta što se moraju javljati na telefonske pozive dok se pušači 'luftaju' na pauzi za cigaretu.

Ako ste se pitali što rade nepušači, polovica ispitanika koji ne puše uzimaju pauze do 15 minuta, a najčešće ih provedu u druženju s kolegama unutar tvrtke, zatim surfajući internetom te u druženju s kolega,a u uredu. Samo 10 posto nepušača izlazi s kolegama pušačima na pauzu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene