Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Navale nema, a cijepe se uglavnom umirovljenici i kronični bolesnici.


Svaki pacijent prije cijepljenja mora pročitati: informacije o cjepivu, popis nuspojava, te potpisati izjavu da cijepljenju pristupa dragovoljno.Cijepljenje u ordinacijama obiteljske medicine počinje u ponedjeljak. Za primjer svim građanima cijepili su se vodeći hrvatski infektolozi.

'Cijepiti se protiv influence pandemijske ili sezonske može i korisno je svima. Jedina kontraindikacija je alergija na jaja, jer se cjepivo proizvodi na jajima. Nikakvih drugih kontraindikacija nema', rekao je prof. dr. Ilija Kuzman, infektolog Klinike za zarazne bolesti.

Vezani članci Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split Hoće li se protiv korone cijepiti i djeca? Šef splitske infektologije poručuje: "Razloga za uznemirenost roditelja nema" Indira Levak Brojne domaće zvijezde jedva čekaju cijepljenje: "Idemo pobijediti taj COVID jer svijet voli pobjednike"

>> VIDEO U središtu pandemije: Jedan dan na Zaraznoj

Sve nuspojave novog cjepiva liječnici zagrebačke klinike za infektivne bolesti dobro poznaju. 'Postoje blaže sistemske reakcije, onaj drugi dan ste malo slomljeni', rekla je dr. Adriana Vince, infektologinja Klinike dr. Fran Mihaljević. Do sada su se cijepili uglavnom kronični bolesnici. 'Uključivo po napucima Ministarstva zdravstva, mi ćemo postupiti točno onako kako su oni rekli', rekao je dr. Ivan Valek, epidemiolog iz Osijeka. U zavodima za javno zdravstvo telefoni ne prestaju zvoniti. 'Najviše ih zanima zašto je u Kanadi povučeno cjepivo, to je jedno od pitanja, a pitaju i za nuspojave', rekla je Vladimira Lesnikar, epidemiologinja Zagreb. Za primjer građanima cijepili su se i splitski epidemiolozi. 'Svi ljudi koji su u riziku da dobiju ozbiljniju bolest ako se inficiraju s tim virusom bi se trebali cijepiti', rekao je dr. Nikica Brdarić.

Podsjetimo, diljem Hrvatske distribuirano je 140 tisuća doza cjepiva za pandemijsku gripu a prednost kod cijepljenja imaju rizične skupine - kronični plućni bolesnici, trudnice u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, ekstremno pretile osobe, djeca s kroničnim bolestima od šest mjeseci do tri godine starosti te zdravstveni djelatnici. Hrvatska je ukupno kupila 1,5 milijun doza cjepiva protiv svinjske gripe 'Focetria' farmaceutske kompanije Novartis. Daljnje količine cjepiva za pandemijsku gripu očekuje se tijekom prosinca.