Cijene četvornih metara stanova u Hrvatskoj pale su drastično u proteklih šest mjeseci - i to za više od 11 posto.


Studentica Romana Sedak još uvijek otvara vrata podstanarskog stana. Do kupnje vlastitog morat će pričekati. 'Dosta je skupo. Mora se uzeti neki krediti na 20 do 30 godina, a u ovoj situaciji se ne bi mogla obvezati na tako nešto', kazala je Romana.

Vezani članci U pucnjavi u Zarebu ozlijeđen muškarac - 10 Novi detalji pucnjave u Zagrebu: Lopov upucao djelatnika Čistoće, pucao na policajce pa ga nokautirao građanin? Andrija Jarak Andrija Jarak u hangaru HRZ-a s prizemljenim Kiowama: "Nazivaju ga ubojica tenkova"

24 - godišnjoj studentici ne znače mnogo ni niže cijena nekretnina. One su u proteklih 6 mjeseci pale za 11,2 posto, a na istoku Hrvatske još i više. '30 – 40 posto u odnosu na 2008., kada cijene strmoglavo padaju. Na to je, pored globalne krize, bitno utjecala i legalizacija', kazao je Marijan Matijević iz Agencije za nekretnine.

No, najvećem padu nekretnina u Europskoj uniji, pogodovale su i predstečajne nagodbe. Građevinske tvrtke prisiljene su prazne stanove prodavati jeftinije kako bi mogle dalje poslovati. 'Imovina kad je uzimana prije 2 ili 3 godine – cijene su i tada, vjerojatno, pumpane. To je s jedne stane, vjerojatn,o i reagiralo na tržište', kazao je zamjenik ministarstva financija Branko Šegon.

>>
Zagrepčani imaju problema s održavanjem i higijenom stanova

Na jugu zemlje - stambeni su kvadrati daleko najskuplji, a Dubrovnik prednjači. U prosjeku, stambeni kvadrat u Hrvatskoj stoji 1.640 eura. U Zagrebu tek je neznatno niži, 1.501. Da se i odluči na kupnju, Romana s početka naše priče bi stan u metropoli od, primjerice 50 četvornih metara, morala platiti 75.050 eura.

S obzirom da je Romani nova nekretnina luksuz, sve više razmišlja da ga iznajmi od države.'Planiram ostati u Zagrebu, morat ću opet živjeti u nekom stanu - unajmljenom za početak, dok ne postanem kreditno za novi stan', kazala je Romana.

Jeftine gradske stanove, od oko 20 kuna za najam jednog kvadrata Grad Zagreb namjerava omogućiti mladim obiteljima kao rješenje. A stanove banaka, po znatno nižim cijenama, građanima će iznajmljivati i država. No, na tom planu se još radi.

Koji će biti kriteriji, tko može iznajmiti stan, tko ne, i po kojim uvjetima, još nije poznato. Ono što se zna da u ovom trenutku u Hrvatskoj ima, procjene kažu, oko 20.000 stanova, koji zjape prazni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook