Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skidanje imuniteta ministru Aladroviću

Vlada s dvije nove uredbe regulira cijenu energenata: Pogledajte koliko će od sutra koštati gorivo

Vlada je na sjednici donijela dvije nove uredbe kako bi stavila pod kontrolu eventualno divljanje cijena energenata i potencijalnu nestašicu. Premijer je najavio i odluku o skidanju imuniteta ministru Josipu Aladroviću kako bi se provela istraga koja je pokrenuta.

''Svi smo svjesni situacije vezano za rusku agresiju na Ukrajinu i dodatnog poremećaja s cijenama energenata na svjetskom tržištu'', rekao je Andrej Plenović.

Prije samog izglasavanja obje uredbe uvodnim govorom obratio se premijer kako bi obrazložio odluke koje su nakon toga izglasane.

''Vlada će zato na današnjoj sjednici donijeti dvije uredbe kako bismo osigurali sigurnu i punu opskrbu naftnih derivata na hrvatskom tržištu. Jedna će regulirati ograničavanje marži, a druga će urediti smanjenje trošarina. Na taj bi način trebali osigurati normalno poslovanje distributerima, a i dostupnost goriva građanima. Opcija da naši građani nisu u mogućnosti kupiti nije bila opcija za Vladu. Ovim konceptom omogućit ćemo daljnje poslovanje distributera, i to uz fiksiranje ukupne marže za dizelsko gorivo i benzinsko na 0,75 lipa po litri i 0,50 kuna za plavi dizel. Smanjujemo trošarine na rok od 90 dana kako bismo pridonijeli smanjenju cjenovnog udara na građane. Prema našim procjenama, rast po litri goriva zadržat će se u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna. Vlada će nastaviti pratiti kretanja na tržištu te ćemo pravovremeno, prije isteka roka od 90 dana, razmotriti mjere i ako je potrebno, dodatno intervenirati'', rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Premijer Plenković na sjednici Vlade Nove cijene goriva (Foto: DNEVNIK.hr)

Premijer je istaknuo kako bi bez Vladinih mjera, kada bi se cijene u potpunosti formirale, sutra dizel koštao 13,71 kunu, a benzin 13,28 kuna. Izmjenama uredbe o trošarinama na rok od 90 dana smanjuju se iznosi trošarina, 40 lipa za benzin i 20 lipa za dizel.

Premijer Plenković na sjednici Vlade Cijene s intervencijom Vlade (Foto: DNEVNIK.hr)

Skidanje imuniteta ministru Aladroviću

Premijer je potvrdio i kako će Vlada donijeti odluku o skidanju imuniteta ministru Josipu Aladroviću kako bi ga USKOK mogao istraživati. Najavio je i ukidanje uredbe zakona po kojoj za istragu nekog člana Vlade DORH treba dozvolu Vlade. "Ovo je prvi put da smo imali akciju koja je rezultirala istragom članova Vlade, a jedan od njih je i uhićen", rekao je Plenković.

Istaknuo je kako se Vlada ne miješa u rad DORH-a i USKOK-a, ali kako je ova akcija utjecala na sam rad, ali i na percepciju rada Vlade. 

''Želim konstatirati u ime Vlade da će eventualnu krivnju ministara utvrđivati sud.  Ako slučajno to ne utvrdi, osim nepovratno nanesene štete članovima Vlade, to će biti jako loše za percepciju rada tijela kaznenog progona, ali i za pravosuđe u cjelini. Ako se pokaže da krivnje ima, koruptivno nije prihvatljivo'', zaključio je Plenković.

Prava izbjeglica u Hrvatskoj

U Hrvatsku je pristiglo više od 2580 izbjeglica iz Ukrajine. Plenković je na sjednici vlade podsjetio da je po informacijama Međunarodne organizacije za migracije Ukrajinu napustilo 1,8 milijuna ljudi. U Hrvatsku je najviše ušlo žena (1250) i djece (950)

Ukrajinske izbjeglice imaju, po Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, pravo na boravak, iskaznicu, osnovna sredstva za život i smještaj, zdravstvenu zaštitu, osnovno i srednje obrazovanje, informacije o pravima i obvezama, rad bez dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada, spajanje obitelji te slobodu vjeroispovijesti.

"Agresija na Ukrajinu imat će posljedice za cijeli svijet. No, važno je da ovdje ostanemo čvrsti, da ostanemo jedinstveni, da ne popustimo u našoj solidarnosti s Ukrajinom niti da posustanemo pred bilo čijim utjecajima", zaključio je premijer.

Na samom početku sjednice premijer Andrej Plenković najprije se pohvalio, kako je rekao, jako uspješnim sudjelovanjem Hrvatske na EXPO-u u Dubaiju te s nekoliko susreta sa šeicima. ''Vjerujem da će kontakti omogućiti daljnju suradnju s Emiratima, zemljom koja je zaista bogata, a to je ujedno i prigoda da razgovaramo o daljnjim investicijama u Hrvatsku. Želimo da se one i nastave'', istaknuo je Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene