Rano jutros zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je dočekao premijera Andreja Plenkovića. S generalom Mladenom Markačem zajedno su položili kamen temeljac za Spomenik Domovini.

Galerija


''Svaki državnik, svaka delegacija, svaki posjetitelj glavnoga grada neće doći u Zagreb, a da ne posjeti Spomenik domovini'', kaže Milan Bandić.

''Spomenik domovini će ostati i bit će jedno od sjajnih obilježja grada Zagreba'', rekao je pak premijer Andrej Plenković.

Spomenik bi prema ideji autora Nenada Fabijanića trebao predstavljati novi ulaz u grad, a cjelinu će činiti s kipom prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu: ''Sastoji se od tri solitarno postavljena znaka, artifakta. Zida svjetlosti, žrtvenika menze i portala paviljona''.

Prema dokumentaciji trebao bi biti gotov za devet mjeseci. Gradonačelnik pak najavljuje - bit će i prije, kako bi ga premijer za predsjedanja Hrvatske Europskom unijom mogao obići s drugim europskim čelnicima.

Cijena spomenika prvotno je trebala iznositi 26,9 milijuna kuna, no porasla je za osam milijuna kuna. Za oporbu previše.

Položen kamen temeljac za novi Spomenik domovini (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 1 Bandić položio kamen temeljac za Spomenik domovini ispred Lisinskog: "Ovo je spomenik za cijelu našu povijest, temeljen na patnji"

Ne dvoje da ga Zagreb treba, ali ne po toj cijeni. Iz današnje ceremonije, kažu, može se iščitati tko je pravi šef države.

''Podršku u gradu Zagrebu daje HDZ, Milanu Bandiću za projekte koji njemu odgovaraju, a stvarnu Vladu Republike Hrvatske vodi taj isti Milan Bandić'', smatra Zvane Brumnić, predsjednik kluba gradskih zastupnika SDP-a.

Sporno im je i što su posao za gradnju spomenika dobile tvrtke s čijim je vlasnicima, kažu, gradonačelnik u kumskoj vezi. I građani bi novac za gradnju spomenika rado usmjerili u nešto drugo. ''Zašto te novce ne uložiti u škole recimo'', kaže Predrag iz Zagreba.

U poslijepodnevnim satima Bandić se obavljajući stranačke dužnosti hvalio kako Grad Zagreb u državi najviše ulaže u zdravstvo.

Prema računici iz priopćenja - milijun kuna manje nego što će se uložiti u spomenik.

Zašto je spomenik toliko poskupio?

''Službenog odgovora na naš upit Uredu za nabavu - nema. No, neslužbeno doznajemo da se troškovi pravdaju poskupljenjem materijala. Naime, Spomenik Domovini neće biti napravljen isključivo od materijala iz naše domovine, a ni inozemni ni tuzemni nisu jeftini.

Kamen stiže iz Istre. Idućih tjedana bušiti će se kod Kanfanara pa će u Zagreb posebnim prijevozom stići komad stijene od oko tri metra, istaknuo je danas arhitekt projekta.

Staklena opeka koja simbolizira vodu bit će napravljena od inozemnog stakla jer hrvatski proizvođači ne mogu proizvesti tako velike blokove.

Portal ili streha kako ga zovu u Gradu radit će se od posebnih fiber materijala iz Nizozemske. A sve to očito nije jeftino.

S druge strane - ponudu su dale samo dvije tvrtke - jedna je gradila zagrebačke fontane, druga je, između ostalog, poznata po zlatnim WC-ima iz 2009. A i vrapci na grani znaju koliko su ti poslovi skupo plaćeni'', javio je reproter Dino Goleš u Dnevniku Nove TV.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr