Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama u Dalmaciji

Kako je nekada izrazito unosan izvor zarade naglo propao: "Očito je netko tu pronašao šansu da se brzo obogati'

Propala zarada na smilju (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Propala zarada na smilju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Propala zarada na smilju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Propala zarada na smilju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Propala zarada na smilju (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Propala zarada na smilju (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Propala zarada na smilju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Euforija oko branja i prodaje, zbog koje su se ilegalni berači i fizički sukobljavali, ovog je ljeta potpuno nestala, a unosan biznis mnogima propao. Astronomske otkupne cijene naglo su se strmoglavile, a nekadašnji je izvor zarade postao neisplativ.

Uzgajivač Jovan Berić zasadio je 10 tisuća sadnica, podignuo nove nasade, a posao je cvjetao. Onda se dogodilo ono što je uzgajivače zateklo nespremne. Došlo je do pada otkupne cijene na 5 kuna po kilogramu, zbog koje će, tvrdi uzgajivač smilja Jovan Berić, biti na gubitku. "Pa kako može biti isplativo ako je prošlih godina bilo 24 do 25 kuna, čak je 28 na nekim mjestima bilo", govori Berić.

Pročitajte i ovo Spašavanje Jezerski vrh - 4 Kobno planinarenje Detalji stravične nesreće u Albaniji: Poginula hrvatska znanstvenica, 10 sati trajala je akcija spašavanja preostalih planinara Visoka cijena kruha - 1 50 posto poskupio u 2 godine Kolika je poštena cijena jedne štruce bijelog kruha - otkriva stručnjak

Ovog je ljeta otkupna cijena manja za gotovo 6 puta. Ilija Krneta, također uzgajivač smilja, zato će brati samo za vlastite potrebe jer brzi porast potražnje za hrvatskim smiljem završio je još bržim padom. "Izgleda da je došlo do poremećaja na svjetskom tržištu. Očito je netko tu pronašao šansu da brzo se obogati", smatra Ilija Krneta.

A osim na uzgoju, neki su se misli i na brzinu obogatiti samo na branju. Proteklih godina berači su brali ilegalno unatoč tomu što je država uvela zabrane, a policija provodila zapljene. Otkupna cijena je obećavala, a sada je više nema.

Dok su se birači proteklih godina doslovno fizički sukobljavali tko će ubrati više smilja, sada ova biljka raste čak i uz cestu, a nitko je niti ne gleda. Takvi prizori do prošlog ljeta bili su nezamislivi. "Prije par godina svi su pričali o tom smilju, tko će usaditi više smilja, taj je bio frajer broj jedan. Sad nitko ne priča o smilju, to je propala stvar", prepričao je situaciju uzgajivač Željko Krneta.

Samo na području Kistanja zasađeno je gotovo 3 milijuna sadnica smilja. Sada krizu na tržištu nastoje smanjiti osnivanjem zadruge. Euforije oko zarade više nema, brzopotezni berači su otišli, a uzgajivačima ostale samo brige.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene