Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Siniša Varga najavio je povoljnije i tržišno konkurentnije HZZO-ove police dopunskog zdravstvenog osiguranja, s cijenom od 70 kuna na mjesec za sve građane.


Cijena police ovisit će o odluci Upravnog vijeća, a prijedlog će biti 70 kuna za sve hrvatske građane, rekao je Siniša Varga.

Sada su cijene tih polica od 50 do 80 kuna za umirovljenike, a za zaposlene od 80 do 130 kuna na mjesec, ovisno o primanjima.

Ravnatelj HZZO-a istaknuo je da će Zavod novim načinom ugovaranja i smanjivanjem vrijednosti police nastojati zadržati postojeće i privući nove osiguranike.

Državni osiguravatelj, koji ima dva milijuna i 370 tisuća osiguranika, tako želi zadržati korisnike kojima se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i dolaskom konkurencije navodno nude jeftinije osiguravateljske usluge.

Vezani članci Siniša Varga USKOK pokrenuo istragu protiv Siniše Varge: Sumnjaju da je naručivao nepotrebne studije i namještao javne natječaje u HZZO-u Slika nije dostupna Objavljena NOVA CIJENA dopunskog osiguranja

Varga je najavio da će HZZO dopunsko zdravstveno osiguranja najvjerojatnije staviti u novi pravni oblik, kao samostalan i konkurentan proizvod na tržištu, nevezan uz državni proračun.

Govoreći pak o zdravstvenoj zaštiti studenata, objasnio je kako po novom zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju od 1. srpnja studentima nakon 26 godine života prestaje pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu. Naime, njih sada obvezno zdravstveno osiguranje mjesečno stoji 357,95 kuna.

>> HZZO: Nije istina da moramo odustati od ugovaranja polica dopunskog osiguranja

'Jučer su ministri Željko Jovanović i Rajko Ostojić odlučili dati prijedlog izmjene tog zakona. Međutim, dok je zakon ovakav, mi ga provodimo', dodao je Varga.

Vezano uz reformu primarne zdravstvene zaštite i manjak obiteljskih liječnika u Hrvatskoj, upozorio je da je taj manjak najočitiji u ruralnim sredinama te pozvao liječnike da prihvate posao u tim dijelovima zemlje, gdje, kaže, liječnička plaća nije mala i 'mogu se dobri novci zaraditi'. Međutim, u slučaju potrebe nije isključio ni mogućnost uvoza liječnika u Hrvatsku.

'Mi smo svi sada državljani države od 550 milijuna stanovnika, a EU jako polaže na migraciju radne snage. Neminovno je da neki žele napustiti Hrvatsku, ali ima i onih koji žele ovdje raditi - u obiteljskoj medicini, privatnim praksama, bolnicama i ono što je naša najveća šansa kao izvozni proizvod i mjesto zaposlenja - u zdravstvenom turizmu', poručio je ravnatelj HZZO-a. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook