Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vinkovačke jeseni

KUD ''Slavko Janković'': ''Posebno se veselimo jer je naše kolo zaštićeno''

Šokačko kolo
Šokačko kolo Nova Studio
Aktualno Galerija Šokačko kolo Šokačko kolo Foto: Nova Studio Majka Martina i kćer Marija pokazuju kako izgledaju osnovni koraci šokačkog kola Majka Martina i kćer Marija pokazuju kako izgledaju osnovni koraci šokačkog kola Foto: Nova Studio Kola i konji spremni su za Vinkovačke jeseni Kola i konji spremni su za Vinkovačke jeseni Foto: Nova Studio Češljanje i spremanje traje i do nekoliko sati Češljanje i spremanje traje i do nekoliko sati Foto: Nova Studio +4 Martina Nikolić sprema svoju djecu za nastupe Galerija 1/9 >>
Vinkovačke jeseni, koje se ove godine održavaju 54. put, imaju poseban značaj za obitelj Nikolić i KUD ''Slavko Janković'' jer će plesati šokačko kolo kao nositelji nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Martina i Mario Nikolić folklor njeguju cijeli svoj život. Svoju su ljubav prema plesu, pjevanju i sviranju prenijeli na svoje petero djece. Sin Filip spremao se za Vinkovačke jeseni dok još nije ni hodao. Danas kao 19-godišnjak sudjeluje u povorci s kolima i konjima. Njegov stariji brat Ivan svira, dok sestre Marta, Marija i Josipa pjevaju i plešu kolo.

''Osjećaj prenošenja tradicije je jako lijep, starina se obnavlja. Uspjeli smo to prenijeti na našu djecu i pokazati kako je to nekad izgledalo'', kazala je Martina Nikolić, koja svake godine sprema svoju djecu, ali i ostale članove KUD-a ''Slavko Janković'' za Vinkovačke jeseni.

Šokačko kolo U kući obitelji Nikolić Foto: Nova Studio

Njihov KUD njeguje izvorni folklor i tradiciju dvaju sela Rokovci i Andrijaševci. Iako ih, kako kažu, rijeka Bosut razdvaja, most je taj koji ih spaja. ''Jedna smo općina, djelujemo tijekom cijele godine na raznim smotrama i manifestacijama diljem naše županije i dalje. Svaki KUD ima svoj specifičan napjev u kolu i specifične korake. Ove godine posebno je naglašeno da je kolo zaštićeno i da je to samo naše. To pripada Šokadiji, što je svima nama osobita čast i ponos'', objašnjava Ljiljana Vendl, predsjednica KUD-a ''Slavko Janković''.

Šokačko kolo tradicijski je ples koji se izvodi uz pjesmu i instrumentalnu pratnju. Značaj kola u izricanju šokačkoga identiteta očituje se u brojnim izvedbama i lokalnim inačicama toga kola. Način na koji ga u tom KUD-u izvode karakterističan je za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Šokačko kolo Majka Martina i kćer Marija pokazuju kako izgledaju osnovni koraci šokačkog kola Foto: Nova Studio

Najstarija Martinina i Marijeva kći Marta prvi je put plesala šokačko kolo na Vinkovačkim jesenima kada je imala petnaest godina. To je bilo njezino prvo veliko nastupanje: ''Ponosna sam, volim to, želim očuvati to do kraja. Kako se kaže, bolje da umre selo nego tradicija. Nadam se da ću i ja prenijeti na svoju djecu. Nošnju, naravno, čuvam za njih. Skupljam da ih imam što više.''

Članovi KUD-a s posebnim se veseljem svake godine pripremaju za Vinkovačke jeseni jer su oni jedni od suosnivača te velike manifestacije. ''Naš stari; djed Mate Karabalić, profesorica Ana Cvenić i njezin suprug te Vanja Radauš krenuli su s idejom da se u Vinkovcima osnuje manifestacija koja bi bila prikaz tradicije, kulture i izvornosti s ovih naših područja'', objašnjava Vendl, koja je od malih nogu članica KUD-a.

Šokačko kolo Kola i konji spremni su za Vinkovačke jeseni Foto: Nova Studio

I ove godine upravo su oni otvorili folklorne večeri, a u nedjelju će hodati u svečanom mimohodu. ''Spremamo se u isto ono ruho u koje smo se spremali na folklornim večerima. Nastupat će cijeli KUD od osamdeset članova. Od 10 sati kad povorka krene mi smo u povorci, veselimo se i završavamo Vinkovačke jeseni'', kazala je predsjednica Vendl.

Ostale priče o našim običajima i tradiciji pročitajte ovdje.

Sadržaj je kreiran u suradnji s HEP-om, dugogodišnjim pokroviteljem hrvatske kulture i baštine.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene