Već treću godinu stanovnici susjednih otoka, Brača i Šolte, vezat će konop za otok Mrduju i brodovima ga povlačiti na svoju stranu kako bi jednom za sva vremena riješili svađu oko toga kome taj mali otok pripada.


Jedinstvena turističku manifestaciju 'Potezanje Mrduje 2010.' održat će se 31. srpnja i 01. kolovoza 2010. u mjestu Milna na otoku Braču i mjestu Stomorska na otoku Šolti.

Vezani članci Josip Jurić Umirovljenik donirao 100 tisuća kuna Odjelu za hemodijalizu u Supetru ime svoje preminule supruge Zbog prijave nezakonitih legalizacija objekata, načelniku Milne na Braču prijete smrću - 6 Zbog prijave nezakonitih legalizacija objekata načelniku Milne na Braču prijete smrću: "Još samo jednom progovori, zakopat ćeš i dijete u crnoj rupi"

Ideja o manifestaciji zasniva se na povijesnoj legendi o potezanju otočića Mrduje između žitelja otoka Brača i Šolte te stoljetnom traženju odgovora na pitanje 'Čija je zapravo Mrduja?'

U dvoboju na moru očekuje se sudjelovanje velikog broja sudionika i više od stotinu brodova. Posade će biti odjevene na tradicionalan način, dok će se potezanje vršiti isključivo veslanjem brodova prihvaćenim na konop sa strane svojeg otoka.

Limena glazba sa Šolte koja će biti na kapetanskim brodovima osigurat će veselu atmosferu. Manifestacija će se održati u organizaciji Općine Milna i TZO Milna, Općine Šolta i TZO Šolta.