Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HHO-a, Ivan Zvonimir Čičak, krišom je po povratku s godišnjeg odmora skrenuo u Varivode i čavlima i ljepilom 'skrpao' polomljeni drveni križ postavljen u spomen na devetero ubijenih srpskih staraca nakon Oluje.


Spomen križ sa pločom na kojoj su bila imena civila koje su pripadnici HV-a 28. rujna 1995. godine izrešetali mecima pred kućnim pragovima polomio je 23. travnja 47-godišnji Mile Bilić iz Šibenika kojega je policija ubrzo našla i kazneno ga prijavila, a Čičak je za nedavnog posjeta tom području najavio da će ga popraviti sam, ako već neće nitko drugi. No, njegov potez izazvao je revolt mještana, a posebice članova obitelji ubijenih civila, piše Novi List.

Vezani članci Slika nije dostupna Vraća li MUP računala oduzeta Mirjani Sanader? Slika nije dostupna HHO: M. Sanader su ugrožena ljudska prava

'Ako je želio pomoći, Čičak je trebao tražiti od državnih institucija da financiraju i pomognu hitnu izradu i postavljanje novog spomenika, a ne sam polomljene dijelove lijepiti i pribijati čavlima. Za zločin još uvijek nitko nije odgovarao. Neka traži otkrivanje i kažnjavanje ubojica naših roditelja. Rekao sam mu da drveni križ može pokrpati, ali dušu teško', rekao je Jovan Berić kojemu su u Varivodama ubijeni roditelji.

'Treba izgraditi novi spomenik a ne krpati stari'

Mještani Varivoda smatraju kako je neprihvatljivo da predsjednik HHO-a dolazi u njihovo selo bez da se ikome javi te da zbog pijeteta prema žrtvama nije u redu da krpa i lijepi polomljeni križ već treba izgraditi novi spomenik. Reagirao je i načelnik Općine Kistanje, Slobodan Rončević, koji se prije nekoliko dana sastao sa Čičkom pa ga je stoga zatekla vijest da je potajice došao u Varivode.

'Kazao sam mu da takav postupak nije u redu jer je ušao u tuđi dom bez javljanja, a posebno me iznenadilo jer sam mu na sastanku prije nekoliko dana objasnio da Općina radi na postavljanju novog trajnog kamenog spomenika i da je u tijeku izrada projektne dokumentacije. On to zna i zato sam posebno iznenađen njegovim postupkom. Možda je dobronamjeran, no iznenađen sam jer zna da radimo na novom spomeniku, nije se niti javio i nama kao lokalnoj zajednici ovakvim postupcima stvara štetu', rekao je načelnik Rončević.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju