Smog u Sarajevu (Foto: AFP)
Smog u Sarajevu (Foto: AFP) Foto: AFP

Mala ložišta navodno su najveći uzrok zagađenja zraka u Sarajevu, gradu koji je ovaj tjedan proglašen najzagađenijim u svijetu po kvaliteti zraka. Na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo ocijenjeno je i da je potrebno provesti još jednu analizu te procijeniti koliki je utjecaj prometa na kvalitetu zraka.


Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Luk zaključio je kako su mala ložišta, na primjer pečenjare, najveći uzrok loše kvalitete zraka u Sarajevu. 

Vezani članci Zima u kampu Vučjak (Foto: Zoran Marinović) - 11 Kad ljudskost ustukne pred nasiljem i progonom najslabijih: Fotografije noćne more koja se odvija tik do hrvatske granice Požar u čevabdžinici na Baščaršiji (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) - 3 Buknuo požar na ćevabdžinici usred Sarajeva

Tvrdi kako su mediji podigli paniku nakon što je objavljena analiza kvalitete zraka koju je provelo veleposlanstvo SAD-a u tom gradu. 

Trenutno identificirani ekološki problemi s kojima se suočava Sarajevo su energetske, prometne i infrastrukturne prirode, a treba se pozabaviti i upravljanjem bukom i kvalitetom zraka. 

"Jesmo li najzagađeniji - nismo. Jesmo li zagađeni - jesmo. Mjesto postavljanja analizatora američke ambasade je veoma upitno zbog jednog značajnog izvora prašine, koji se nalazi u blizini ćevabdžinice. Ona vrlo često strašno puno emitira prema američkoj ambasadi. Sama lokacija i način prikazivanja rezultata američke ambasade nise u skladu sa našim standardima", rekao je Plemenko Tais, član stručnog tijela za provedbu plana interventnih mjera u Kantonu Sarajevo. 

Situaciju je komentirao i Zvonko Marić, zastupnik Saveza za bolju budućnost, koji je istaknuo kako se nada da su "shvatili u američkoj ambasadi, kao što smo i mi shvatili da je uzrok ćevabdžinica. Ne znam za smisao da raspravljamo dalje ako smo napokon otkrili uzrok zagađenja zraka", prenosi N1.