Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GFK istražio

Četvrtina građana spremna pružiti financijsku pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje GfK o spremnosti građana da novčanim prilozima pomažu druge pokazalo je da oko četvrtina građana iskazuje nesebičnost i spremno odvaja dio svojih novčanih sredstava u cilju pomaganja jako siromašnima i jako bolesnima.

Istraživanje je pokazalo da općenito najviše ljudi novčano ne pomaže (nikad i vrlo rijetko oko 92 posto) određenim udrugama i nevladinim organizacijama, a među onima kojima uglavnom ne pomaže spadaju u dobrotvorne organizacije (uključivo crkvene), sama crkva za njene potrebe, te ugroženi pojedinci pri čemu 82 do 85 posto ispitanih iskazuje da ne daje ili tek vrlo rijetko daje novčana sredstva u te svrhe. Najmanje je ispitanih koji uglavnom ne daju novac za ciljane humanitarne akcije teško bolesnima, zatim prosjecima na ulici, i ciljane humanitarne akcije za jako siromašne - oko 70 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Financijske restrikcije Obama ograničio prihode upravama banaka Slika nije dostupna Odobrena sredstva Novčane potpore za razvijanje sela

Pomažu osobe s prihodima nešto boljim od prosjeka

Osobe koje često pomažu (mjesečno) svojim dobrovoljnim novčanim prilozima predstavljaju između 1 i 8 posto populacije iznad 15 godina starosti. To su, nešto više od prosjeka, osobe u dobi od 55 do 64 godine starosti i oni čiji su prihodi nešto bolji od prosjeka.

Druga grupa, koja povremeno pomaže, najrjeđe daje novac za nevladine organizacije (7 posto) a najčešće za konkretne humanitarne akcije u kojima se pomaže jako bolesnim osobama (22 posto). Kao davaoci novca su, nešto više od prosjeka, zastupljene osobe iz Zagreba, Dalmacije, Slavonije, zatim šira dobna skupina - od 25 do 54 godina , te oni koji sebe svrstavaju u višu srednju klasu, pa i u višu klasu. Ili, najviše građana iskazuje da daje novčani prilog za ciljane humanitarne akcije za teško bolesne i prosjake na cesti, ciljane humanitarne potrebe za jako siromašne (26), ugrožene članove šire obitelji (21 posto), crkvi za njene potrebe (18 posto). (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene