Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bruxelles zadovoljan referendumom

Čestitke, čestitke i samo čestitke: 'Ishod je dobar i za RH i za EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan poslije referenduma u Bruxellesu se održava sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije. Prvi put u svojstvu promatrača, na sastanku je i hrvatska ministrica vanjskih poslova, Vesna Pusić. Kolege je službeno izvijestila o ishodu referenduma u Hrvatskoj.

Svi u Bruxellesu kažu da je ishod referenduma dobra vijest za Hrvatsku, i dobra vijest za Europsku uniju. Postotak izlaznosti na referendum komentiraju vrlo kratko s rečenicom: to je stvar Hrvatske, referendum je valjan i uspješno proveden. Riječ je o političkoj filozofiji Europske unije kojoj su zakonitost i legitimitet jedino mjerilo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Građani su za europsku Hrvatsku' Pusić: Rasprava je postala uvelike emocionalna Slika nije dostupna Ovako će izgledati Pusić objavila fotografiju referendumskog listića

Hrvatska ministrica srdačno je dočekana na sastanku. Od nama bliskih tema, jedna od najavljenih tema ministarskog sastanka je i početak rada arbitražnog suda. Građanima Republike Hrvatske danas su uz ostale čestitali predsjednik EU Herman Van Rompuy te predsjednik EK Manuel Barroso.

Hrvatski ministar vanjskih poslova prvi put na ministarskom sastanku u Bruxellesu. Vesna Pusić u društvu 27 europskih kolega, u svojstvu je promatrača. 'To je sada početak. U svakom slučaju veliki korak u odnosu na status koji smo imali do sada. Dakle, po prvi puta 28 stolaca oko stola, 28 ministara oko stola. Mislim da je to veliki korak. Polako ćemo napredovati dalje', rekla je Pusić.

>> 'Dobrodošli u EU!'

Također je rekla da je s nekima od svojih europskih kolega razgovarala o mogućnosti da zastupnici Hrvatskog sabora dođu na sastanke parlamenata ili parlamentarnih odbora u zemljama članicama prije ratifikacije kako bi mogli govoriti o Hrvatskoj kao 28. članici.

Ministrica Pusić se na marginama sastanka sastala s ministrima vanjskih poslova Danske Willyjem Soevndalom, Italije Giuliom Terziom di Sant'Agatom, Latvije Edgarsom Rinkevičsom i viskom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Hrvatska ministrica je rekla da je sudjelovala u raspravi o bliskoistočnom mirovnom procesu te o stanju u Bjelorusiji. Što se Bjelorusije tiče, ministrica je istaknula potrebu za uspostavom europske zaklade za demokraciju koja bi mogla pomoći izgradnji civilnog društva i alternativnih političkih elita, jer same sankcije nisu dovoljne i potrebnoj je pomoći stvaranje alternative.

Zbog rezultata jučerašnjeg referenduma, ministrica je primala čestitke sa svih strana.

'Želim čestitati Hrvatskoj na rezultatima referenduma. To je dobra vijest za Hrvatsku i za Europu. Pokazuje što se može postići na jugoistoku Europe s političkom hrabrošću i odlučnošću', rekao je William Hague, ministar vanjskih poslova Velike Britanije.

'Hrvatska pripada Europi. Europa će s Hrvatskom postati bogatija, raznolikija i jača. Ovo je dobar primjer ostalim zemljama, osobito na Zapadnom Balkanu, da ispunjavanjem reformi i određenih standarda i one mogu postati članica', rekao ej Guido Westerwelle, ministar vanjskih poslova Njemačke.

Europski dužnosnici mahom naglašavaju kako je pozitivan referendum dobra vijest i za Hrvatsku i za Europsku uniju. 'Proširenje nikad nije bilo dio problema, nego baš suprotno, dio rješenja. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju, učinit će Uniju jačom', rekao je Štefan Fuelle, povjerenik EU za proširenje.

Iako je Hrvatska referendumom uklonila još jednu prepreku na putu prema Europskoj uniji, još nije gotovo. Svaka zemlja članica sada mora potvrditi da Hrvatsku doista želi u europskom društvu.

Sad kreće ratifikacija našeg pristupnog ugovora. On najprije ide na ratifikaciju u Hrvatski sabor, a potom i u parlamente svih zemalja članica. Koliko god izgleda da do 1. srpnja 2013. ima još dosta vremena, to je vrijeme 'knap' za ratifikaciju u 27 parlamenata. Jer u nekim zemljama procedura nalaže prvo propusnicu vanjskopolitičkog odbora, a u nekim ratifikaciju u svim pokrajinskim parlamentima.Tako je primjerice u Belgiji gdje ih ima šest i hrvatski pristupni ugovor kroz svakog od njih treba proći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene