Mještani žele napraviti atraktivnu turističku destinaciju i mjesto za bolji život. Kažu, odavno ih je politika zaboravila, no oni ne odustaju.


Mnogi ne znaju gdje je Červar Porat, ali to malo istarsko mjesto posebno je po tome što su mještani odlučili zasukati rukave i sami započeti njegovo uređenje.

Vezani članci Zoran Milanović Predsjednik Milanović: "Ministar Beroš očito nema podršku šefa, odbacit će ga kao ručnik". Komentirao i svoju vezu s Janafom Andrej Plenković u Istri Plenković o snimci s Odbora za zdravstvo: "Beroš je natuknuo otprilike, ali to nije točno. Lokalni izbori nemaju veze s reformom zdravstva"

Od svog Červara mještani žele napraviti atraktivnu turističku destinaciju i mjesto za bolji život. Kažu, odavno ih je politika zaboravila, no oni ne odustaju.

Rimske iskopine, uređen trg, šetnica uz more, očišćena plaža svima dostupna, proširena je nasipana sa novim ulazima za invalide - sve tu to članovi udruge vlasnika stanova Červar Porat, učinili svojim rukama. 'Svi smo zajedno išli bojati okolo i uređivati barem ono što smo mogli. Grad nam je dao boje i mi smo krenuli', rekla je Marija Stričić iz Červar Porata.

NAŠLI SU RJEŠENJE Ovo je transformacija u elitno turističko odredište

Nisu željeli gledati kako, nekad elitno turističko mjesto, propada. U samo godinu dana, koliko postoji udruga, pridružilo se 200 članova. Iza njih je već šest akcija, a Červaru se vraća stari sjaj.

Danas ovdje živi 600-tinjak stalnih stanovnika, a u crnim vremenima bilo ih je samo 8. Turista, koji su većinom vlasnici stanova, danas opet ima mnogo.

Još je mnogo posla

Puno se napravilo, ali, tvrdi Grozdan Jumić predsjednik udruge, još je mnogo posla. Mnogo je i planova, a financiraju se svojim novcem, pomažu sponzori i europski fond. Turizam im se opet budi. Mještani tvrde da se sve može ako se hoće!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook