Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čestitka vjernicima

Cerić: Kurban-bajram podsjeća na brigu za druge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić čestitao je u četvrtak svim muslimanskim vjernicima Kurban-bajram, podsjećajući ih kako ih taj blagdan treba potaknuti da se oslobode oholosti, sebičnosti i nasilnosti.

"Kurban-bajram poziv je čovjeku da bude spreman na žrtvu za svog susjeda te da svi ljudi žive u miru i sigurnosti zaštićeni od jezika mržnje i od ruke nasilja", stoji u Cerićevoj bajramskoj poruci posebice upućenoj muslimanima u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji.

Reis Cerić je podsjetio kako je Bajram ujedno prilika da se vjernici osvrnu oko sebe i pogledaju u kakvom su stanju njihovi susjedi i subraća, posebice stoga, jer je čovjek čovjeku brat i ono što želi sebi čovjek treba željeti i drugim ljudima.

"Naša nas vjera uči da na ovome svijetu nismo sami već da dijelimo sudbinu sa ljudima različitih vjera, kultura i nacija. Ali naše su nam nade i naše su nam muke iste. Zato nam je potrebno jedinstvo u različitosti, koje je moguće ako spojimo naša zajednička nadanja i ako se udružimo u borbi protih naših zajedničkih muka", bajramska je poruka Mustafe Cerića.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković U povodu 2024. Jandroković čestitao Novu godinu: "Najsnažnija nit vodilja mora ostati dobrobit svih hrvatskih građana" Dražen Kutleša Iz Katedrale Zagrebački nadbiskup Kutleša i njegova prva polnoćka, vjernicima uputio Božićnu čestitku

>> Kardinal Bozanić čestitao Kurban Bajram

Muslimani u BiH kao i u Hrvatskoj te Sloveniji ovogodišnji će Kurban-bajram proslaviti u petak 26. listopada kao i u brojnim zemljama islamskog svijeta. Ovaj se blagdan međutim u Makedoniji te na Kosovu i u Turskoj proslavlja već u četvrtak, dok će u državama Indijskog potkontinenta on biti obilježen u subotu 27. listopada.

Do prijepora o tome kada će se proslaviti ovogodišnji Kurban-bajram došlo je zbog odluka koje su donijeli vrhovno šerijatsko vijeće Saudijske Arabije i poglavarstvo islamske zajednice u Turskoj.

Oni su različito tumačili vrijeme pojave mladog mjeseca prema kojemu se i provodi izračun, po kojemu se određuje dan kada vjernici na hodočašću ka Meki stoje na brdu Arefatu i nakon kojega slijedi proslava Kurban-bajrama.

U islamu ne postoji osoba ni institucija koja bi bila vrhovni autoritet u ovakvim sporovima, a prema nekim tumačenjima prijepori oko datuma obilježavanja Kurban-bajrama tek su dokaz da se ulema (muslimansko svećenstvo) u Turskoj i Saudijskoj Arabiji nadmeću za primat u muslimanskom svijetu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene