Vrijednost projekta gradnje novog centra kojeg provodi Nacionalni park Sjeverni Velebit iznosi 31 milijun kuna, a s 29,6 milijuna kuna sufinancirat će ga Europski fond za regionalni razvoj.


Ministarstvo zaštite okoliša i prirode priopćilo je u srijedu da je iz EU fondova odobreno 29,6 milijuna kuna za sufinanciranje gradnje Centra za posjetitelje Krasno u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.

Vezani članci Mihail Zmajlović Zmajlović: "Kožićeva kampanja financirana je javnim novcem, prijavljen je DORH-u" Mihael Zmajlović Član Predsjedništva SDP-a o službenom razgovoru s Možemo!: ''Sada je svaki dogovor zapravo jalov''

U povodu toga ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je kako razvojem posjetiteljske infrastrukture nacionalnih parkova i parkove prirode Hrvatska stvara preduvjete za dolazak većeg broja gostiju, od čega bi najviše moglo profitirati lokalno stanovništvo.

"Naša strategija je stavljanje zaštićenih područja u funkciju održivog razvoja koji ne ugrožava prirodu i omogućuje razvoj cijele šire regije. U naše parkove ulažemo više nego desetljećima ranije i pri tom koristimo sredstva Europske unije", istaknuo je Zmajlović.

Vrijednost projekta gradnje novog centra kojeg provodi Nacionalni park Sjeverni Velebit iznosi 31 milijun kuna, a s 29,6 milijuna kuna sufinancirat će ga Europski fond za regionalni razvoj u okviru Operativnoga programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013.

Puž bez očiju iz velebitske špilje među deset najzanimljivijih novih vrsta

Ostatak sredstava osigurali su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Nacionalni park Sjeverni Velebit te Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Uskoro se očekuje raspisivanje javne nabave za izvođače građevinskih radova, početak radova očekuje se sredinom ove godine, a završetak krajem 2016.

Ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Mirjana Javor istaknula je kako je cilj projekta sagraditi prepoznatljiv, moderan i atraktivan centar za posjetitelje koji će privlačiti nove goste u nacionalni park i njegovu okolicu.

Posjetiteljima se planira predstaviti informacije o klimi, ekosustavima, vrstama, kulturnoj baštini i geološkim osobitostima Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, a fokus će biti na spiljama i jamama po kojima je park poznat.

Gostima će se približiti proces nastanka jama i spilja, povijest njihova istraživanja, te životinje koje u njima obitavaju. Najveća atrakcija centra bit će dočaravanje iskustva ulaska u jamu, za što će se sagraditi posebno dizalo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook