CMS podnio prijavu DORH-u protiv nepoznatog počinitelja
CMS podnio prijavu DORH-u protiv nepoznatog počinitelja Foto: Centar za mirovne studije

Iz Centra za mirovne studije tvrde da je osam naoružanih muškaraca u neoznačenim odorama i s fantomkama na glavama u svibnju pet sati mučilo 16 izbjeglica.


Iz Centra za mirovne studije priopćili su da su u četvrtak podnijeli kaznenu prijavu DORH-u protiv nepoznatih počinitelja zbog osnovane sumnje da su krajem svibnja nezakonito protjerali 16 izbjeglica s teritorija Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. 

Vezani članci Zatvor, ilustracija Muškarac s tjeralice sam se prijavio u zatvor jer ne može više podnijeti ljude s kojima je u lockdownu Marko Perković Thompson Odluka DORH-a: Nema osnove za izvanrednim pravnim lijekom zbog "Bojne Čavoglave"

Priopćenje CMS-a prenosimo u cijelosti. 

"Centar za mirovne studije danas je podnio još jednu kaznenu prijavu DORH-u protiv nepoznatih počinitelja zbog osnovane sumnje da su krajem svibnja pet sati krvnički mučili, ponižavali i nezakonito protjerali 16 izbjeglica s teritorija Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

O tome svjedoče petorica izbjeglica s teškim ozljedama, od kojih su jednom počinitelji slomili obje ruke i nogu, a zastrašujuće je da je povod ovog nečovječnog postupanja najvjerojatnije upravo boja njihove kože i pripadnost ranjivoj izbjegličkoj populaciji.

Naime, osmero naoružanih muškaraca u neoznačenim crnim odorama i s fantomkama na glavi, koji prema opisu koje su dale žrtve vjerojatno pripadaju ili specijalnoj jedinici ili tzv. operativnoj akciji “Koridor” MUP-a, nečovječno su postupali prema osobama u potrazi za zaštitom. Naoružani muškarci u crnom izbjeglice su zavezali za stabla, pucali iz pištolja u blizini njihovih ušiju i pokraj njihovih nogu, premlaćivali ih svime što im se našlo pri ruci te im pod prijetnjom smrću uzeli sve stvari, a na kraju ponižavajuće postupali tako što su trljali majonezu, kečap i šećer u rane koje su im prethodno zadali. Zatim su četvorici policajaca prepustili izbjeglice, od kojih mnogi zbog teških ozljeda nisu mogli hodati, te su ih policajci dalje nezakonito protjerali u BIH.

Iz svjedočanstva se raspoznaje suradnja između nasilnika u crnom i policije, a CMS očekuje od DORH-a da utvrdi kakav je to oblik suradnje i radi li se o specijalnoj jedinici MUP-a. Posebno je važno uzeti u obzir iskaze policajaca koji govore o policijskoj operativnoj akciji Koridor, opis čijih akcija odgovara opisu ovog slučaja, ali i prijašnjim svjedočanstvima izbjeglica. Ovo je nažalost tek jedan u nizu slučajeva o kojima kontinuirano izvještavaju organizacije civilnog društva, mediji, Pučka pravobraniteljica i međunarodne institucije.

Upravo ti izvještaji, fotografije, videomaterijali te brojna svjedočanstva žrtvi i hrvatskih policajaca ukazuju na sistematsku narav ovih nečovječnih praksi, dok izostanak učinkovitih istraga pokazuje nebrigu za ljudske živote i za vladavinu prava u Hrvatskoj. Unatoč tome ministar Davor Božinović i dalje ostaje na čelu resora u kojem se događaju ovakva teška kršenja ljudskih prava.

Na osnovanu sumnju za kršenja ljudskih prava koja nisu istražena referirao se nedavno i Upravni sud u Sloveniji ističući kako upravo dokazi prikupljeni u posljednjih četiri godine o premlaćivanjima, krađama, mučenju i nasilnom, nezakonitom protjerivanju izbjeglica i drugih migranata iz Hrvatske nikad nisu opovrgnuti.

Stoga Centar za mirovne studije poziva DORH da provede učinkovitu i neovisnu istragu za ova kaznena djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, kao i za vjerojatnu organiziranost ovakvih praksi - te sankcionira počinitelje."