Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader zadovoljan

Čelnici EPP-a otvorili put nastavku pregovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je zadovoljstvo izjavom koju su čelnici EPP-a jednoglasno usvojili i u kojoj se ističe da bilateralna pitanja ne treba unositi u pregovarački proces s Europskom unijom.

'Veliko mi je zadovoljstvo što je EPP jednoglasno prihvatio izjavu u kojoj se podržava hrvatski put prema završetku pregovora 2009. godine. Spomenuto je također da je Hrvatska učinila veliki napredak, ponavljaju se riječi Europske komisije iz izvješća o napretku i, ono što je posebno važno, naglašava se da se bilateralni problemi ne trebaju stavljati na pregovarački stol s Hrvatskom', rekao je Sanader nakon završetka sastanka EPP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Manji problem postao veliki 'Stavljati veto na pristupne pregovore zbog granice nije europski i nije korektno' Slika nije dostupna Zaoštravanje odnosa 'Hrvatska neće pristati na ucjene niti će teritorijem plaćati ulazak u EU'

Sanader je izrazio želju za 'što skorijim kontaktom sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom', s kojim je već nekoliko puta razgovarao telefonom, jer smatra, kako je rekao, da je 'vrijeme da se taj problem riješi budući da je 19. prosinca vrlo blizu'.

Međuvladina konferencija o pristupanju između EU-a i Hrvatske predviđena je za 19. prosinca i ako se riješi pitanje slovenske blokade, Zagreb bi mogao otvoriti 10 i zatvoriti pet poglavlja pregovora. 

>> Sanader: Prihvatili smo francuski prijedlog za deblokadu pregovora

'Ovdje je pitanje samo razmjene dokumenata, odnosno izjave koju je francusko predsjedništvo već praktički pripremilo, te izjave treba uskladiti i ja mislim da bi se to moglo riješiti ako postoji dobra volja sa slovenske strane, koja s hrvatske strane postoji, što još jednom potvrđujem', rekao je Sanader.

Upitan bi li bio zadovoljan otvaranjem i zatvaranjem manjeg broja poglavlja na Međuvladinoj konferenciji, Sanader je rekao da se ne može govoriti 'sportskim rječnikom'.

'Ovdje je riječ o tome da smo mi spremni, što su potvrdili francusko predsjedništvo i Europska komisija, a hoće li se otvoriti i zatvoriti toliki broj poglavlja ovisi o onome što sam ranije spomenuo', rekao je Sanader.

Sanader i Rehn se nadaju da će problem sa Slovenijom biti riješen 

Premijer Ivo Sanader i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izrazili su nadu da će pitanje slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom biti riješeno do Međuvladine konferencije o pristupanju koja se održava idućeg tjedna u Bruxellesu.

'Nadam se da će problemi koji su na stolu biti riješeni kako bi Hrvatska mogla otvoriti 10 i zatvoriti 5 poglavlja', rekao je premijer Sanader nakon susreta s povjerenikom za proširenje.

"Iskreno se nadam i vjerujem da će taj problem biti riješen prije sljedećeg petka kako bismo mogli napraviti daljnji korak u pregovorima. Vrlo je važno za vjerodostojnost Europske unije u politici proširenja i u odnosu na zapadni Balkan da na pošten način tretira Hrvatsku u pristupnim pregovorima", rekao je Rehn.

Francusko predsjedništvo EU-a već je nekoliko dana u intenzivnom kontaktu sa Slovenijom radeći na tekstu izjave kojom bi se zajamčilo da Hrvatska svojim dokumentima u pristupnom procesu ne prejudicira granice, što Ljubljana navodi kao razlog za što ne daje pristanak na otvaranje i zatvaranje većeg broja poglavlja. Do sada nema napretka u tim konzultacijama, a iz onoga što je procurilo u javnost Ljubljana traži da se u tekst unesu neke stvari koje bi joj mogle pomoći da kasnije nameće svoje viđenje razgraničenja između dviju država, što je francuskom predsjedništvu i ostalim članicama neprihvatljivo.

'Ne bih htio spekulirati o neuspjehu. Kada postoji dobra volja, onda postoji i izlaz', rekao je Rehn. Povjernik Rehn je rekao da ne želi spekulirati o mogućem neuspjehu pokušaja francuskog predsjedništva. 

Rehn je izrazio zadovoljstvo što su ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak u svojim zaključcima potvrdili da su 'hrvatski pristupni pregovori ušli u odlučujuću fazu, a indikativni raspored za dovršetak pregovora do kraja sljedeće godine smatraju korisnim alatom', rekao je Rehn.

Premijer Sanader je istaknuo kako je hrvatska Vlada svjesna izazova koji još stoje na putu prema EU-u te izrazio spremnost da se ti izazovi svladaju.

'Mi ćemo u Hrvatskoj učiniti sve da postignemo taj cilj. Postoje još neki izazovi, ali mi smo spremni svladati taj posao tijekom 2009. godine', rekao je Sanader.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene