Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm u srijedu je, na najave o mogućnosti privatizacije 25 posto dionica HEP-a, rekao kako bi u tom poslu trebali biti zastupljeni i hrvatski branitelji, na način da se kroz zakonske okvire 7 posto dionica HEP-a prepiše Fondu hrvatskih branitelja.


Josip Klemm je potvrdio da se radi o inicijativi čelnika nekih udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata, istaknuvši da bi se ta privatizacija trebala provesti isključivo kroz zakonske okvire.

Vezani članci PR A1 korisnici surfaju zelenom gigabitnom mrežom Slika nije dostupna Za ministricu Dalić javna ponuda manjinskog udjela HEP-a i dalje dobar model

Klemm je naglasio kako branitelji ne žele proći kao u slučaju privatizacije Croatia osiguranja, kada Fondu hrvatskih branitelja, kazao je, nije prepisano ništa.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja nisu htjeli komentirati najave o mogućoj privatizaciji 25 posto dionica HEP-a, a predsjednik HVIDR-e Josip Đakić nije bio dostupan.

Dio medija prenio je informacije da su čelnici braniteljskih udruga pokrenuli inicijativu da Vlada prenese 7 posto dionica HEP-a u braniteljski fond, iako od 2010. nema zakonsku obavezu puniti Fond hrvatskih branitelja, već im je to ostavljeno kao mogućnost.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u utorak je kazala da ponuda 25 posto minus jedne dionice HEP-a kroz inicijalnu javnu ponudu (IPO) osigurava jednak utjecaj države na razvojne mogućnosti HEP-a kao i danas, kada je država vlasnik 100 posto dionica. Omogućava se istovremeno i nekoliko važnih pozitivnih učinaka na poslovanje HEP-a, a koji se tiču transparentnijeg poslovanja, kvalitetnijeg i profesionalnijeg upravljanja kompanijom, dodala je.