Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Dijane Vladislavić

Čarobnica za financije: Kako vratiti dugove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U kolumni 'Čarobnica za financije' za vas piše Dijana Vladislavić, jedna od najboljih i najuspješnijih financijskih savjetnica u Hrvatskoj.

Već nekoliko dana nakon završetka blagdana, doživljavamo jedan od najdepresivnijih perioda. Jedan od najčešćih razloga su oni financijske naravi… Kako ćemo se riješiti dugova učinjenih u mjesecu iza nas - potrošenih na poklone, iznenađenja, ali  i osnovnih potreba za život? Dobra vijest je da uz dobar plan vi to možete!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolumna Čarobnica za financije: Štednja u novoj godini Slika nije dostupna 'Čarobnica za financije' NAJBOLJI SAVJETI Kako započeti sa štednjom

Prvo što je potrebno da napravite jest da na papir stavite sve svoje dugove. To je najvažniji potez koji će vas osvijestiti brojkom koju ćete dobiti kada podvučete crtu.

Dugove nećemo s 500 kuna mjesečno pokrivati svaki put po malo (minus, kartice, krediti) već ćemo na minimalno 6 mjeseci taj novac odvajati sa strane i prvom prilikom ćemo najmanji dug podmiriti uvećanom uplatom od ušteđenog novca. Osjećati ćete se neprocjenjivo! Ako ćete se držati dosljedno ovakvog načina štednje možete se vrlo brzo riješiti nekih manjih dugova.

Najbolji financijski savjet za ovu godinu jest da imate dugoročan strateški plan ulaganja i štednje. Ako je 100 kuna maksimalan iznos nakon silne potrošnje u mjesecu iza nas koji možete izdvajati i to je dovoljno. Možete tih 100 kuna uložiti npr. investicijske fondove, trajnim nalogom u najbližoj financijskoj instituciji. Ili osobno u poslovnici banke svaki mjesec uplaćivati taj iznos.

Imajte na umu za koju god se vrstu štednje odlučili - postepeno svatko od nas mora imati ušteđeno bar 5 do 8 prosječnih plaća i ta sredstva trebamo držati na sigurnim mjestima u oročenoj štednji.

Razviti ćemo optimalnu strategiju, kojom ćemo dati sebi razvojnu dimenziju za štednju i potaknuti sami sebe na proaktivan pristup štednji. Ne mislim da trebate štedjeti pod svaku cijenu jer je to loša strategija - uzeti ćemo u obzir da smo početnici pa ćemo se za početak bazirati na tome da se držimo oročene štednje, stambene štednje i investicijskih fondova.

STANDARDAN TIP ŠTEDNJE:

Klasična-oročena štednja je vrsta štednje kod koje se glavnica uveća za kamatu, isplaćuje Vam se nakon isteka oročenja. Ulagati možete u HRK,EUR,USD,CHF… te na kraju važeći porez na kapitalnu dobit koji iznosi 12 %. Ukoliko svoj ugovor ne produžite na dan isteka on će se automatizmom obnoviti ali pod uslovima koji su važeći na taj dan kada je oročenje isteklo. Ukoliko se desi da Vam je određena svota novca potrebna prije isteka ugovora kod nekih banka možete podići potrebnu svotu i bez raskida oročenja (ne postoji pravilo i uvjeti se razlikuju od banke do banke).

RAZLIKE U ŠTEDNJI

Postoje i drugi oblici štednje koje možete kombinirati sa standardnima, a razlikuju se u kamatnim stopama i vremenu na koji ugovarate isto.

Dobrovoljne mirovinske štednje predstavljaju na našem području neku novu dimenziju, a razlika je u toliko što suma koju uplaćujete je namijenjena za Vašu starost kao mirovinski dohodak. Osiguranja predstavljaju duži oblik štednje koji vama ili vašim nasljednicima omogućavaju određenu naknadu (taj iznos naknade unaprijed imate mogućnost uvidjeti

Tu je i svakodnevna štednja - pod time podrazumijevam da se na razuman način svakodnevno odnosite prema novcu, jer bez racionalnog odnosa prema novcu ne može nam ništa kasnije biti od pomoći.

OVDJE PROČITAJTE SVE KOLUMNE ČAROBNICE ZA FINANCIJE

Idemo se vratiti na početak štednje. Mogli bismo se potaknuti jednom igrom: Sve što niste potrošili tokom dana uzeti će Vam se navečer!

Zamislimo da imate svaki dan budžet od npr. 500 kuna koje Vam omogućava neka životna igra i da istu tu novčanicu morate potrošiti u tom danu - u suprotnom - ako je ne potrošite uzima se ostatak koji je preostao a nije potrošen. I tako svaki dan do kraja mjeseca. Ako bolje razmislimo, svatko od nas će tih 500 kuna potrošiti na zabavu, kupovanje poklona sebi ili svojim najmilijima, samo da Vam ostatak od toga dana netko ne uzme.

U takvom ludilu trošimo ne razmišljajući je li nam to nešto potrebno - već samo da potrošimo tih 500 kuna kako ih ne bismo morali vraćati nikome. Tu čudesnu igru voljeli bismo igrati svi mi svaki dan, ali naša životna igra nam svaki dan daje onoliku novčanicu koja je u skladu s našim primanjima. I sve što smo tog dana potrošili i platili je izgubljeno.

Zato svaku svoju kunu pravilno raspoređujmo.

"Objavljeni tekst te izneseni savjeti i preporuke su isključivo osobna mišljenja autorice i ne predstavljaju službene stavove institucije u kojoj je zaposlena."

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene