Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Na svim graničnim prijelazima'

Carinska uprava: Promet roba i putnika bez značajnijih zastoja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Carinska uprava izvijestila je kako je 's danom 3. srpnja u 14:00 sati tijek kretanja roba u teretnom i putničkom prometu pojačan te se odvija bez značajnijih zastoja i poteškoća'.

"Na svim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom promet se odvija bez zastoja kao što se odvijao i tijekom jučerašnjeg dana. Najintenzivniji je i nadalje promet teretnih motornih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo te povremeno na graničnim prijelazima Klek i Zaton Doli", navodi se u priopćenju objavljenom iz Ministarstva financija slijedom velikog interesa javnosti i medija vezanog za stanju protočnosti roba u Republici Hrvatskoj te radi ispravnog i pravodobnog informiranja.

Podsjeća se da je Carinska uprava u jučerašnjem priopćenju pojasnila razloge do kojih je došlo do problema na ova tri granična prijelaza kao i to da je carinski sustav bio u punoj funkciji, te ponovno naglašava kako je ulaskom RH u EU uveden sustav elektroničkog poslovanja i obrade svih dokumenta potrebnih za carinsko postupanje.

Pročitajte i ovo Dan s mobilnim jedinicima - 4 Koriste brojne vještine Jedan dan s Carinskom upravom: Ovako otkrivaju krijumčare koji skrivaju drogu, duhan i migrante Gužva u Zagrebu Stali tramvaji Nestalo struje u Savskoj, nastao prometni kaos

>> Kolona kamiona nastala i prema Srbiji, s druge strane čeka se 24 sata

Ono se odvija isključivo putem informatičkih sustava, što znači da carinska ispostava ne može započeti ni završiti carinski postupak dok ne zaprimi elektronsku deklaraciju. Svi takvi dokumenti, odnosno sve elektronske deklaracije koje su zaprimljene na carinskim ispostavama u Republici Hrvatskoj do sada su obrađene što znači da su postupci od strane carinske službe završeni, a roba puštena u daljnji promet, ističu iz Carinske uprave.

Sa današnjim danom, analizirajući pristigle elektronske dokumente u informacijski sustav Carinske uprave, može se zaključiti kako je većina sudionika u carinskom postupku intenzivirala svoj rad što pridonosi trenutnom zadovoljavajućem stanju u protoku roba na svim robnim i graničnim carinskim ispostavama. Tako je, primjerice, na najfrekventnijoj carinskoj ispostavi Bajakovo ukupno obrađeno u ulazu i izlazu iz RH 1069 dokumenata, navode iz Carinske uprave.

Dodaju kako se putnički promet na svim graničnim prijelazima, u sklopu djelokruga postupanja Carinske uprave, odvija bez zastoja i nema dužih čekanja. Carinska uprava, napominje se, kontinuirano i proaktivno sudjeluje u rješavanju svih tehničkih problema uočenih kod ostalih sudionika u carinskom postupanju, a koji su relevantni kako bi cijeli sustav nesmetano funkcionirao.

Iz Carinske uprave na kraju apeliraju "na sve medije da informacije dobivene od različitih i nemjerodavnih izvora prije objave i publiciranja dodatno provjere u Carinskoj upravi ili kod ostalih sudionika carinskog postupka radi objektivnog, pravovremenog i kvalitetnog informiranja javnosti". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene