Ljudima u potrebi dijeli se i hrana. Jedan od velikih donatora je Carinska uprava. Naime, više od 20 tona mesa i mesnih proizvoda lani je zaplijenila Carinska uprava. Oduzeta roba koja ne ide na prodaju ide u humanitarne svrhe.

Galerija


Nezakonit unos robe u carinsko područje Europske unije, nezakonita i neregistrirana trgovina robom, prijevarno izbjegavanje plaćanja carine i drugih javnih davanja najčešći su razlozi oduzimanja robe.

Vezani članci Serviranje hrane - 3 U slast! Neki restorani imaju vrlo domišljate načine serviranja hrane, kako vam se sviđaju? Slika nije dostupna NA GODINU SMO BACALI 400 TONA Od danas se hrana može donirati bez plaćanja PDV-a

Prošle je godine zaplijenjeno više od 20 000 kilograma mesa, 5 206 konditorskih proizvoda, 3 331 litra mlijeka i mliječnih proizvoda, više od 14 000 kilograma povrća i voća te više od 6 000 ostalih prehrambenih proizvoda.

A svi proizvodi koje je carina zaplijenila te odlučila donirati dobiju razne humanitarne organizacije, udruge, Crveni križ, Caritas, pučke kuhinje te domovi za starije i nemoćne.

Tako su donacijama Carinske uprave svoje korisnike obradovali osječki Crveni križ te Udruga Rijeka Ljubavi. ''Mandarine, neke slatkice, bilo je krumpira što nas je jako obradovalo. Baš smo imali podjelu paketa života i stiže kamion krumpira s 2 tone i 700 kilograma. To je izazvalo izrazito veliku radost. I 100 kilograma luka'', kazala je Štefica Čučak, predsjednica Udruge Rijeka Ljubavi.

U osječki Crveni križ stigle su lubenice i dinje, a hrana se daje i kao dopuna jelovniku u pučkoj kuhinji, rekao je ravnatelj Crvenog križa Denis Ćosić.

A treba li strahovati, najbolje znaju iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. ''Mislim da je to dobro ukoliko je hrana sigurna za konzumaciju, da se ta hrana ne baci nego dostavi potrebitima. Ono što svi mogu procijeniti za tu hranu, a to je je li rok trajanja istekao. Ima oznaka najbolje upotrijebiti do tada i ukoliko je ambalaža neoštećena ta hrana bi trebala biti sigurna za konzumaciju'', objašnjava dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Zapljenom je carinska uprava u prošloj godini u državni proračun postupcima javne prodaje oduzete robe ostvarila prihod više od 5 milijuna kuna. Iako se kaže da se ne treba veseliti tuđoj nesreći, zakon se ipak treba poštovati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr