Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 20 tona mesa

Poštuje se zakon, ali i usrećuje najpotrebitije: Znate li gdje završi hrana koja se zaplijeni na carini?

Gdje završi hrana zaplijenjena na carini? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Gdje završi hrana zaplijenjena na carini? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Gdje završi hrana zaplijenjena na carini? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Gdje završi hrana zaplijenjena na carini? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Gdje završi hrana zaplijenjena na carini? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Gdje završi hrana zaplijenjena na carini? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gdje završi hrana zaplijenjena na carini? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Ljudima u potrebi dijeli se i hrana. Jedan od velikih donatora je Carinska uprava. Naime, više od 20 tona mesa i mesnih proizvoda lani je zaplijenila Carinska uprava. Oduzeta roba koja ne ide na prodaju ide u humanitarne svrhe.

Nezakonit unos robe u carinsko područje Europske unije, nezakonita i neregistrirana trgovina robom, prijevarno izbjegavanje plaćanja carine i drugih javnih davanja najčešći su razlozi oduzimanja robe.

Pročitajte i ovo Red za pučku kuhinju Pomoć najpotrebnijima Dugački red ispred pučke kuhinje: "To je slika našeg svijeta" Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati

Prošle je godine zaplijenjeno više od 20 000 kilograma mesa, 5 206 konditorskih proizvoda, 3 331 litra mlijeka i mliječnih proizvoda, više od 14 000 kilograma povrća i voća te više od 6 000 ostalih prehrambenih proizvoda.

A svi proizvodi koje je carina zaplijenila te odlučila donirati dobiju razne humanitarne organizacije, udruge, Crveni križ, Caritas, pučke kuhinje te domovi za starije i nemoćne.

Tako su donacijama Carinske uprave svoje korisnike obradovali osječki Crveni križ te Udruga Rijeka Ljubavi. ''Mandarine, neke slatkice, bilo je krumpira što nas je jako obradovalo. Baš smo imali podjelu paketa života i stiže kamion krumpira s 2 tone i 700 kilograma. To je izazvalo izrazito veliku radost. I 100 kilograma luka'', kazala je Štefica Čučak, predsjednica Udruge Rijeka Ljubavi.

U osječki Crveni križ stigle su lubenice i dinje, a hrana se daje i kao dopuna jelovniku u pučkoj kuhinji, rekao je ravnatelj Crvenog križa Denis Ćosić.

A treba li strahovati, najbolje znaju iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. ''Mislim da je to dobro ukoliko je hrana sigurna za konzumaciju, da se ta hrana ne baci nego dostavi potrebitima. Ono što svi mogu procijeniti za tu hranu, a to je je li rok trajanja istekao. Ima oznaka najbolje upotrijebiti do tada i ukoliko je ambalaža neoštećena ta hrana bi trebala biti sigurna za konzumaciju'', objašnjava dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Zapljenom je carinska uprava u prošloj godini u državni proračun postupcima javne prodaje oduzete robe ostvarila prihod više od 5 milijuna kuna. Iako se kaže da se ne treba veseliti tuđoj nesreći, zakon se ipak treba poštovati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene