Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedna 850.000 kuna

Čakovec nabavio dva komunalna vozila na hibridni pogon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čakovečko gradsko komunalno poduzeće ČAKOM d.o.o. prvo je u Hrvatskoj moderniziralo vozni park kamionima za odvoz otpada na hibridni pogon, a dva vozila vrijedna 850.000 kuna danas su predstavljena u sjedištu ČAKOM-a u Čakovcu.

Tom je prigodom ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao da je Čakovec primjer po kojem je moguće poštovati Zakon o zaštiti okoliša te ići čak i korak ispred. U vezi s odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpada, po kojima od 24. srpnja sve jedinice lokalne samouprave građanima moraju omogućiti selektiranje otpada na kućnom pragu, istaknuo je kako se ta primarna selekcija u Čakovcu provodi godinama bez većih problema.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Čakovcu - 2 na sjeveru Hrvatske FOTO Objavljeni detalji nesreće: Udario u ogradu podvožnjaka, auto se raspolovio, a 55-godišnjak je poginuo na mjestu. Jednu stvar nije napravio Ilustracija dječaku obrijana glava Obrat u slučaju šišanja u Čakovcu? Iskrsnule snimke nadzornih kamera, javili su se i novi svjedoci

"Iskustva Čakovca, koji je i na tom području bio prvi u zemlji, moraju poslužiti kao smjer drugima", dodao je Zmajlović.

Posebna posuda je revolucija u gašenju požara!

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller rekao je kako vozila, koja je taj fond sufinancirao s 40 posto, imaju "dvostruku funkciju". Osim kvalitetnog gospodarenja otpadom, njima se smanjuje emisija stakleničkih plinova, a pri manjim brzinama ili nižem opterećenju koriste se elektromotorom, što je ušteda od 25 posto goriva. Mueller je pohvalio dosadašnje prijave Čakovca i Gradskoga komunalnog poduzeća ČAKOM-a na natječaje tog fonda, ističući da se koriste financijskim sredstvima iz desetak natječaja.

Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač najavio je uskoro nabavu još jednog kamiona na hibridni pogon, vrijednog 1,45 milijuna kuna, koji - za razliku od danas predstavljenih kamiona - neće podizati smeće nego će ga navlačiti.

Najavio je da će sljedećih godina Gradsko komunalno poduzeće sva vozila zamijeniti onima na hibridni pogon. Ističući kako je Čakovec jedan od rijetkih gradova koji ima riješen odvoz i selekciju otpada, Kovač je rekao kako je to posljedica visoke svijesti građana o tome da je otpad vrijedna sirovina.

Čakovečki gradonačelnik potvrdio je kako u posljednje vrijeme dobiva mnogo upita od hrvatskih gradova i općina o primarnoj selekciji otpada, na koje vrlo rado odgovara i dijeli dosadašnja iskustva. Dva nova kamiona na hibridni pogon služit će ČAKOM-u za podizanje i prijevoz kontejnera. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene