Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KVALITETA MORA

VIDEO Znate li u kakvom se moru kupate?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po kvaliteti mora Hrvatska se ima čime pohvaliti. Četvrta je u Europi - iza Cipra, Luksemburga i Malte. Priču donosi Dnevnik Nove TV.

Uzroci mora radi određivanja kvalitete uzimaju se na 917 točaka diljem Jadrana i na čak 98 posto mjesta more je izvrsne kakvoće! Niti jedan uzorak nije bio nezadovoljavajući. Čak ni u industrijom okruženim mjestima.

Pročitajte i ovo Neobičan prizor u Brijunskom akvatoriju Jezivo Neobičan prizor na Jadranu, neki su uvjereni: "To je napad morskog psa..." Slika nije dostupna Uz Cipar i Maltu Hrvatska po kvaliteti mora među prve tri zemlje u EU

Gotovo nevjerojatno - u neposrednoj blizini naftne industrije - more izuzetne kakvoće. Morsko je dno u Kraljevici prekriveno ježevima za koje se vjeruje da su pokazatelj čistoga mora. 'Ja bih ovoga ježa pred svima vama vratio nazad u more tamo mu je mjestom, neka svi vide', rekao je Robi Krulić, direktor TZ Kraljevice pokazujući morskog ježa.

Kraljevičanima su ježevi normalna pojava - no iznenađenje su za turiste koji gledaju u industrijske pogone.

Naše je more drugo po čistoći! Pogodite čije je onda prvo

'Kad smo došli tu, čudilo me, ali sad ne više, mi smo tu nekoliko godina, ljetujemo sve nam je dobro', rekao je Saša, gost iz Slovenije.

Uzorci mora uzimaju se svakih petnaest dana u sezoni na 917 mjernih točaka. Rezultati su odlični. Na čak 896 mjesta je izuzetne kakvoće i po tome smo među vodećima u Europi. 'Što se tiče ostalih voda za kupanje, mi smo na četvrtom mjestu, visokom četvrtom mjestu od jedno tridesetak zemalja', rekla je mr.sci. Arijana Cenov, Zavod za javno zdravstvo PGŽ.

I baš je čisto more jedan od glavnih razloga što se na hrvatski Jadran turisti vraćaju. S dolaskom ljepšega, sunčanijeg vremena sve će više turista uživati diljem Jadrana na kojemu ne postoji niti jedna sumnjiva, a kamoli crna točka u moru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene