Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispitano 2.000 učenika srednjih škola

Čak 90 posto učenika imalo je rizičan spolni odnos!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobna granica stupanja mladih u seksualne odnose spustila se na 16 godina. Pokazalo je to istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 2.000 učenika viših razreda srednje škole. Dok službene edukacije kroz predmet spolnog odgoja još nema, istražili smo što mladi misle i znaju o spolnosti, spolno prenosivim bolestima, zaštiti i gdje se educiraju.

'Dosta ljudi ne zna ništa o tome, a i ne saznaju dok ne ostanu trudni sa 16 godina', šali se Ena koja pohađa 2. razred gimnazije. 'Svi imamo internet, a u školi nemaju neka velika predavanja o tome, tako da mislim da bi mogli biti više educirani', smatra njezin školski kolega Toma.

Pročitajte i ovo Ilustracija Broj oboljelih raste WHO poslao ozbiljno upozorenje o širenju zarazne bolesti: Može biti smrtonosna, ali se može spriječiti Mladi "Štedi, uloži i život posloži" Jesu li mladi u Hrvatskoj financijski pismeni? O novcu treba učiti od najranije dobi

Ispitivanje dr. Dubravka Lepušića koji posljednje četiri godine provodi besplatnu spolnu edukaciju po školama pokazalo je da je 90 posto ispitanih učenika imalo rizičan spolni odnos. Njih tek 40 posto koristilo je kondom pri prvom odnosu, a 20 posto ne koristi nikakvu kontracepciju. 59 posto ispitanika imalo je spolni odnos alkoholizirano, a 13 posto pod utjecajem droge. Većina ih se sa seksom upozna u 16. godini. Većina učenika smatra da to nije prerano. 'S obzirom da nas tretiraju kao odrasle osobe to je isto nešto što odrasli rade', smatra Ena. 

Zbog emotivne i fizičke nezrelosti Lepušić ne preporučuje spolne odnose prije barem 16. godine. No, upozorava: 'Govoriti adolescentu sa 17, 18 ili 19 godina da nikako nema spolni odnos s obzirom na uvjete života, kulturu, tradiciju, način života ovdje u Hrvatskoj, po meni je glupo. Jednostavno zato jer oni to neće napraviti'.

S obzirom na to da službenog spolnog odgoja u školama nema, informacije većinom pronalaze na internetu. Ipak, većina mladih smatra da bi neka seksualna edukacija u školi bila pametna ideja. 'Neki pak imaju dovoljno slobodan odnos s roditeljima pa se može i tako dobiti informacija', kazala je Lorena.

Neki znaju mnogo, a drugi ništa. 'U trećem razredu rade čovjeka i onda vrlo, vrlo detaljno obrade i spolni sustav i znam da moja kolegica svake godine ostane iznenađena njihovim neznanjem', kazala je njihova razrednica Darja Gamoš Ševeljević.

Umjesto zabrana i ignoriranja stvarnosti mlade je važno educirati, kako bi oboružani kvalitetnim informacijama imali siguran ulazak u spolni život.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene