Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dobna granica stupanja mladih u seksualne odnose spustila se na 16 godina. Pokazalo je to istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 2.000 učenika viših razreda srednje škole. Dok službene edukacije kroz predmet spolnog odgoja još nema, istražili smo što mladi misle i znaju o spolnosti, spolno prenosivim bolestima, zaštiti i gdje se educiraju.


'Dosta ljudi ne zna ništa o tome, a i ne saznaju dok ne ostanu trudni sa 16 godina', šali se Ena koja pohađa 2. razred gimnazije. 'Svi imamo internet, a u školi nemaju neka velika predavanja o tome, tako da mislim da bi mogli biti više educirani', smatra njezin školski kolega Toma.

Vezani članci Droga - 3 "Svi, svugdje i svašta": Hrvatska ruši rekorde zaplijenjene droge, mladi posebno ugroženi Ilustracija Stiže li nam "bolest X"? Britanski profesor upozorava na novu pandemiju: "Bilo bi pogrešno smatrati da smo zaštićeni"

Ispitivanje dr. Dubravka Lepušića koji posljednje četiri godine provodi besplatnu spolnu edukaciju po školama pokazalo je da je 90 posto ispitanih učenika imalo rizičan spolni odnos. Njih tek 40 posto koristilo je kondom pri prvom odnosu, a 20 posto ne koristi nikakvu kontracepciju. 59 posto ispitanika imalo je spolni odnos alkoholizirano, a 13 posto pod utjecajem droge. Većina ih se sa seksom upozna u 16. godini. Većina učenika smatra da to nije prerano. 'S obzirom da nas tretiraju kao odrasle osobe to je isto nešto što odrasli rade', smatra Ena. 

Zbog emotivne i fizičke nezrelosti Lepušić ne preporučuje spolne odnose prije barem 16. godine. No, upozorava: 'Govoriti adolescentu sa 17, 18 ili 19 godina da nikako nema spolni odnos s obzirom na uvjete života, kulturu, tradiciju, način života ovdje u Hrvatskoj, po meni je glupo. Jednostavno zato jer oni to neće napraviti'.

S obzirom na to da službenog spolnog odgoja u školama nema, informacije većinom pronalaze na internetu. Ipak, većina mladih smatra da bi neka seksualna edukacija u školi bila pametna ideja. 'Neki pak imaju dovoljno slobodan odnos s roditeljima pa se može i tako dobiti informacija', kazala je Lorena.

Neki znaju mnogo, a drugi ništa. 'U trećem razredu rade čovjeka i onda vrlo, vrlo detaljno obrade i spolni sustav i znam da moja kolegica svake godine ostane iznenađena njihovim neznanjem', kazala je njihova razrednica Darja Gamoš Ševeljević.

Umjesto zabrana i ignoriranja stvarnosti mlade je važno educirati, kako bi oboružani kvalitetnim informacijama imali siguran ulazak u spolni život.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju