Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomažu Caritas i Crveni križ

Zabrinjavajuće brojke: Raste broj siromašnih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki peti Hrvat mjesec preživi s tek nešto više od 2 tisuće kuna.

Odraz je to problema siromaštva u Hrvatskoj, koja je na samom europskom vrhu po broju kućanstava u kojima ne radi nitko. Pomoć se zato više nego ikada traži u Caritasu i Crvenom križu.

Pročitajte i ovo Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka" Dostava humanitarne pomoći u Pojas Gaze iz zraka Neizvjesnost u Gazi VIDEO Španjolska nad Pojas Gaze ispustila 26 tona hrane pa upozorila: "Ovaj način nije efikasan"

U pučkoj kuhinji u Zadru, u koji je Marija prvi put stala prije 8 mjeseci, sve je veći.

'Ne radim ja, ne radi kćerka, a mlađa mi studira u Zagrebu. Suprug ima mirovinu, ali su mu sjeli s ovrhom. Dobijem jako malo, čak nemam dovoljno ni za platiti režije', rekla je Marija.

Siromašni umirovljenici digli na noge Facebook: 'Ovako u Hrvatskoj nitko ne bi smio živjeti'

Takvih je sve više, a posebno zabrinjava nova kategorija korisnika Caritasa. 'Veliki broj naših sugrađana radi i mjesecima, a neki i godinama ne primaju plaću. Ne mogu ponovno ući u sustav socijalne skrbi, jedino što im preostaje je ovaj obrok koji mi nudimo', rekla je Mirjana Tadić iz Caritasa Zadarske nadbiskupije.

U riziku od siromaštva živi 32,3% Hrvata. 20,5% prima manje od 2100 kuna mjesečno, a 16,1% živi u kućanstvima u kojima nitko ne radi, po čemu smo, nažalost, prvi u Europi.

'U 2013. godini došlo je do povećanja od 10% u odnosu na 2012. Ovu godinu ćemo završiti sa 3300 korisnika', rekao je Bore Galac, ravnatelj Crvenog križa Zadar.

Zato su donacije potrebnije nego ikad. No djelatnici Crvenog križa kažu kako primjećuju da je kvaliteta doniranih predmeta iz godine u godinu slabija.

'Vidi se kriza i u donacijama, a kvaliteta doniranih predmeta je slabija. Očito ljudi dulje nose i kasnije doniraju', rekla je Štefica Čirjak iz sabirnog centra Crvenog križa Zadar.

Za one kojima je put do vlastitog kruha nemoguć, ovakva pomoć jedina je prilika za preživljavanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene