Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Miješanje u unutarnju politiku

Čačić: Swoboda je prešao sve granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mislim da je Hannes Swoboda prešao granice nemiješanja u unutarnje poslove drugih država, ustvrdio je danas predsjednik HNS-a Radimir Čačić zamoljen za komentar Swobodine izjave da Hrvatska treba najprije završiti pristupne pregovore s EU-om i tek onda odrediti datum parlamentarnih izbora ako želi što prije u EU.

Na novinarsko pitanje je li izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda svojom izjavom prešao granice nemiješanja u unutarnje poslove drugih država, Čačić je odgovorio: 'Mislim da je'. 'Ja bih izjavu Swobode povezao s izjavom predsjednika kluba HDZ-a Andrije Hebranga u kojoj on obavještava hrvatsku javnost da svi relevantni faktori znaju datum izbora, i Swoboda i predstavnici Europske unije, a jedini koji nemaju pojma su građani Hrvatske i Hrvatski sabor', rekao je Čačić zamoljen za komentar Swobodine izjave.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu"

>> Swoboda: Hrvatska treba završiti pregovore, onda odrediti datum izbora

'To dovoljno govori o odnosu HDZ-a prema građanima ove zemlje i, naravno, vjerojatno je podloga i izjavi Swobode koju smo imali prilike čuti. Jer - veli Hebrang - on zna, mi ne znamo', rekao je Čačić. Dodao je kako 'odgovorna vlada mora dati taj datum da zaustavi ove frustracije, nezadovoljstvo i strasti koje se ponekad zloporabama nekih marginalnih, ali opasnih grupa pretvaraju u nasilje'.

'576. jubilarni razlog'

Na novinarsko pitanje jesu li točne neslužbene najave nekih diplomata iz Bruxellesa da bi pregovori s EU-om trebali biti gotovi tek u rujnu i je li to razlog da se raspišu prijevremeni izbore, Čačić je odgovorio da je to '576. jublilarni razlog' zbog kojeg bi se trebali raspisati izbori koji bi pokazali ima li vlada potporu građana.

Europska komisija prihvatila je u privremeno izvješće o ispunjavanju mjerila za pregovaračko poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava, o kojem će ovisiti završetak cijelog procesa pregovora Hrvatske i EU-a. Povjerenik za proširenje EU-a Štefan Fuele rekao je da je završetak pregovora u lipnju 'vrlo ambiciozan cilj' i da Hrvatska treba 'udvostručiti napore' kako bi ispunila zahtjeve u određenom broju mjerila u tom poglavlju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene