Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porez na nekretnine

Čačić: Milanka Opačić ne govori istinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radimir Čačić demantirao je Milanku Opačić da SDP nije znao za stav HNS-a. Dodao je da se ne protivi ideji poreza na nekretnine, no da smatra da sada nisu dobre okolnosti za njegovo uvođenje.

Bivši prvi potpredsjednik Vlade i potpredsjednik gospodarstva demantirao je izjave SDP-ove potpredsjednice Vlade Milanke Opačić da vladajuća stranka i premijer Zoran Milanović nisu bili upoznati s prigovorima HNS-a o uvođenju poreza na nekretnine.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević slučajno?!?! Bivši Milanovićev ministar i prvi na SDP-ovoj listi pio kavu s USKOK-ovim optuženikom, HDZ se oglasio ironičnom porukom Tihomir Cipek, politički analitičar "Prava politička diverzija" Analitičar za Dnevnik Nove TV: "Milanović ide na taj sukob i to se čak kosi s načelima SDP-a. A Plenkovićeva taktika je poput thai chija"

'Nakon što je taj prijedlog izašao u javnost, iz Ministarstva financija predstavljen kao gotova stvar, reakcije čelnih ljudi HNS-a bile su da je to preuranjeno i štetno. Taj stav zastupam i ja već dvije godine. Dakle, ne protivim se ideji poreza na nekretnine, ali smatram da je vrlo osjetljivo kako će taj porez izgledati i u kojim će okolnostima biti uveden. Sad te okolnosti nisu dobre, a kako nije bila poštovana ni uobičajena procedura pri donošenju zakonskih akata, razgovarao sam s premijerom i obavijestio ga da će HNS objaviti priopćenje o tome i da je naš stav da treba stati na loptu', rekao je za Večernji list Radimir Čačić.

>> Čačićeva 'pljuska' Liniću: HNS protiv poreza na nekretnine!

>> Milanović: Trebamo sjesti i razgovarati

 

"Ideja o uvođenju zakona o porezu na imovinu je prisutna i bila je u razgovorima koalicijskih partnera dvije godine, čak i u samoj pripremi Plana 21 - vrlo precizna. Od samog početka ta ideja nikada nije pretpostavljala ni predviđala plaćanje poreza vlasnika nad stambenim prostorom koji koristi. U startu je bilo eliminirano u konceptu. Nakon niza rasprava došlo je do transformacije ideje iz koncepta porez na imovina u porez na nekretnine, dakle promijenjen je koncept", rekao je Čačić.

"Nakon toga o konceptu poreza na nekretnine se razgovaralo u nekoliko navrata u različitim formama članova Vlade, članova užeg kabineta, pa i na samom užem kabinetu, i tu su se stavljale određene primjedbe. Moje, ne samo na visinu djela koji se ne oporezuje što je već spomenuto javnosti, nego i primjerice na regionalnost poreza", kazao je Čačić upozorivši da bi s obzirom na strukturu, uvođenjem tog poreza, koji zamjenjuje prirez, hrvatski kontinentalni dio ostao bez prihoda.

Istaknuo je da je sve o čemu se razgovaralo, kao i niz drugih stvari, trebalo proći kroz utvrđene procedure Vlade, a one pretpostavljaju mišljenja ministarstava, stručnu koordinaciju, pa ministarsku koordinaciju, a tek onda uži kabinet i na kraju Vladu. "Provjeriti, definirati, pripremiti, dogovoriti, s obzirom na to da znače i osjetljivost, a posebno s obzirom na vrijeme recesije u kojem se zakon predlaže. Ništa od toga nije učinjeno, rekao je Čačić.

"Zakon je, a da ga nikada nitko iz Vlade nije vidio, predstavljen po prvi put hrvatskoj javnosti. A tek onda, dan nakon toga, je upućen u procedure Vlade", rekao je predsjednik HNS-a i donedavno prvi potpredsjednik Vlade. Istaknuo je da je jedna stvar ideja i koncept, a druga stvar zakon.

"To su potpuno dvije različite stvari. Puno ideja nije nikada pretočeno u zakone, puno koncepata je bitno promijenjeno i odgođeno i u ovoj Vladi. Ono što je ovdje potpuno krivo je prezentacija izlaska u javnost kao da se radi o gotovom činu, koji stupa na snagu 1. travnja. Gotovo kao da ga je donio Sabor, a nije još ušao niti u procedure mišljenja Vlade, izjavio je predsjednik HNS-a Radimir Čačić.

Na pitanje koji će sada biti potez njegove stranke u koaliciji, rekao je kako očekuje da se napravi ono što je nužno - procedure Vlade, dogovori, tajming koji je primjeren, sve ono što treba. (Hina/D.B.)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene