Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks potvrdio je danas kako je čelnik HNS-a Radimir Čačić izgubio mjesto saborskog zastupnika jer u roku od osam dana pošto je smijenjen s mjesta varaždinskog župana nije predsjedniku Hrvatskoga sabora uputio zahtjev za aktiviranjem zastupničkog mjesta.


Šeks je nakon sjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om novinarima rekao kako su, po članku 9. Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, nespojive dužnosti zastupnika i župana.

Vezani članci Slika nije dostupna Branimir Glavaš traži isplatu zaostale plaće Slika nije dostupna Saborski zastupnik HDZ-a potukao se s tri mladića?

Ako neki zastupnik, koji je prihvatio mjesto župana i zamrznuo zastupnički mandat, izgubi svojstvo župana, tada je dužan, ako želi aktivirati zastupnički mandat, u roku od osam dana o tome obavijestiti predsjednika Hrvatskog sabora i zatražiti aktiviranje zastupničkog mandata. Nakon toga Mandatno povjerenstvo aktivira mandat zastupnika, objasnio je Šeks.

Ističe kako je u dotičnu slučaju Čačić trebao, da bi aktivirao zastupnički mandat pošto je razriješen dužnosti župana, u roku od osam dana nakon razrješenja obavijestiti predsjednika Hrvatskog sabora o namjeri aktiviranja.

"Koliko znam, on to nije učinio u tom roku i po mojem uvjerenju i pravnom rezonu on se više po toj osnovi ne može vratiti u Hrvatski sabor. Tu nema konvalidacije, nema produženja roka, nema nikakva popravka", rekao je Šeks.

Na novinarski upit je li Čačić sada u pravnom smislu izgubio saborski mandat i više nije zastupnik, Šeks je odgovorio: "Po mojem stajalištu to bi bilo tako."

Šeks smatra i da nema nekoga drugog načina da Čačić vrati mandat.

Mogućnost po kojoj bi Čačić ušao u Sabor tako da dođe na mjesto zastupnika HNS-a koji ga je zamijenio pošto je Čačić zamrznuo mandat, i koji bi dao ostavku, "krajnje je dvojbena i diskutabilna", rekao je Šeks, ocijenivši kako nije realna. "Jer, primarno i ključno je da je onim istekom notifikacije od osam dana to pravo već konzumirao i da je onda davanje ostavke nakon koje dolazi drugi zastupnik jedan sasvim drugi institut", rekao je Šeks.

Na primjedbu novinara da HNS tvrdi kako postoji zakonski model da se Čačić na jesen vrati u Hrvatski sabor, Šeks je rekao kako mu nije poznata ta mogućnost.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om i Kluba HNS-a u Saboru Vesna Pusić novinarima je rekla da će se Čačić vratiti u Hrvatski sabor. "Sve će biti u redu, po zakonu i nema brige što se toga tiče", rekla je Pusić.

Na novinarsku primjedbu kako Šeks tvrdi da za to nema pravne osnove Pusić je odgovorila: "Gospodin Šeks je u tom pogledu u krivu."

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju