Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić izjavio je da odluka o imenovanju ministara u Nadzorni odbor Ine još nije donesena te kazao kako će to imenovanje biti iznimka jer je i Ina iznimka kao najveća hrvatska kompanija u kojoj država ima 44,75 posto vlasništva.


Uoči sjednice Vlade, Čačić je novinarima ispred Banskih dvora kazao kako odluka o njegovom i imenovanju ministra financija Slavka Linića u Nadzorni odbor Ine još nije donesena te napomenuo kako do imenovanja ministara u druge kompanije ne bi trebalo doći. ‘To bi bila iznimka jer je Ina iznimka, jer je naša najveća kompanija po ukupnom prihodu, kompanija u kojoj imamo 44,75 posto vlasništva, i u kojoj poziciju države i perspektive kompanije treba jasno definirati’, rekao je Čačić i dodao kako osobno ‘nema nikakvih želja’.

‘Vidjet ćemo, kako Vlada odluči tako će biti, a ako odluči onda, naravno, odlučit će tako kako je jedino moguće. Ja sam resorni potpredsjednik i ministar i tada bih bio predsjednik nadzornog odbora, a Linić član’, rekao je Čačić. Ministar Linić, upitan hoće li s obzirom na ministarske obveze ako bude imenovan moći obavljati i posao u Nadzornom odboru Ine, odgovorio je novinarima kako je sve pitanje organizacije.

Vezani članci Slika nije dostupna I u EU političari sjede u Nadzornim odborima! Slika nije dostupna Strateški interes: Čačić i Linić ulaze u Nadzorni odbor Ine?

>> Kosor: Imenovanje Čačića i Linića u NO Ine opasan korak

‘Smatram da u financijama imam solidnu ekipu i zaista mogu odgovorno obavljati funkciju u nadzornom odboru’, rekao je Linić i podsjetio da je kao ministar u Vladi Ivice Račana bio predsjednik u više nadzornih odbora. ‘Mnogima je to smetalo. Ali, interesantno, nitko ne može govoriti o lošim poslovima nadzornih odbora u to vrijeme. Samo treba biti odgovoran prema poslu i ne shvatiti to kao priznanje nego kao ogromnu obvezu’, rekao je Linić.

Upitan je li Ina jedina tvrtka u čije će nadzorne odbore ući ministri, Linić je odgovorio: ‘Vjerujem da je to tako, ali to je pitanje za predsjednika Vlade’. Upitan ima li dojam kakvu bi ocjenu o kreditnom rejtingu Hrvatske mogla dati kreditna agencija Moody's, čiji su predstavnici ovih dana boravili u Zagrebu, Linić je kazao kako treba biti oprezan, bez ikakvih prognoza.

‘Uvijek treba biti oprezan jer situacija u Hrvatskoj nije lagana, naše obveze su ogromne i ovo su prvi koraci u odgovornom vođenju fiskalne politike. Prema tome, trebamo biti oprezni kao i kod Fitcha, bez ikakvih prognoza’, rekao je. (Hina)