Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je danas da je izjava ministra financija Slavka Linića o ulasku države u vlasništvo Diokija krivo shvaćena jer Vlada se neće upuštati u to dok ne nađe strateškog partnera koji je spreman uložiti 10-15 milijuna eura potrebnih za pokretanje proizvodnje.


"Linića su krivo shvatili, jer on je rekao da kod Diokija imamo izvoznu proizvodnju i vrijednu tehnologiju, ali nemamo partnera koji je spreman uložiti tih 10-15 milijuna eura potrebnih za pokretanje proizvodnje", rekao Čačić novinarima nakon današnje sjednice Vlade.

Čačić je istaknuo kako je u slučaju Diokija država jedini vjerovnik koji nema pokriće, dok su banke pokrivene jer je zemljište (na Žitnjaku i prostor na kojem se predviđa LNG terminal na Krku) pod njihovom hipotekom.

HEP je zbog odnosa koji je uspostavio Ivo Sanader, a zbog čega se vode i sudski procesi, doveden u situaciju da nema nikakvo pokriće za isporučenu energiju, kaže Čačić.

Najavio je da će zbog toga Dioki vjerojatno ići u stečaj, ali ne i likvidaciju, već će se kroz stečaj osigurati nastavak proizvodnje u ključnom segmentu - Dina Petrokemiji.

Naglasio je da će radnici Diokija svakako dobiti svoje plaće, ili kroz stečaj ili kroz ulazak novog vlasnika, te rekao kako nema nikakvog razloga da država od vjerovnika u stečajnom postupku ne kupi zemljište pod uvjetima koji su joj prihvatljivi.

To bi nam bio temelj za ulaganje u LNG terminal za koji postoji izvanredan interes, rekao je Čačić dodavši kako je o tome nedavno razgovarao s poljskim premijerom, potpredsjednikom vlade i ministrom gospodarstva.

"Postoji izvanredan interes, čak i u pisanoj formi, definirana strategija Poljske za sjeverno-južni energetski koridor Baltik-Krk, koji je već sad povezan plinovodima, kako bi se dala druga opcija dobave ruskog plina koji koriste Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska i Hrvatska. Tu je onda naša uloga izuzetno važna", rekao je Čačić.

Zemljište vezano uz Dioki Hrvatskoj je "materijalna podloga za ulazak u taj projekt", naglasio je Čačić i dodao kako je dogovorio da za 60 dana u Hrvatsku dođu poljske ekipe i "prenesu nam te modele".

Novinare je zanimao i njegov komentar uoči sutrašnjeg ročišta u Mađarskoj gdje mu se sudi zbog prometne nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije osobe, na što je Čačić kratko kazao kako će "sud presuditi". Očekujem suđenje, sud će presuditi, to nije na meni, rekao je. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.