Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar gospodarstva Radimir Čačić sazvao je tiskovnu konferenciju povodom reakcije Hrvatske udruge banaka na zabranu naknade troškova slanja opomena građanima.


Hrvatska udruga banaka protiv je vladine odluke jer, kažu, manje opomena znači više ovrha. 'Te prve opomene, pogotovo prve opomene su vrlo učinkovite i imaju preko 80 posto građana ili plati kredite ili se javi u banku zbog reguliranja situacije', ističe Zoran Bohaček iz HUB-a.

Vezani članci Andrej Plenković i Boris Vujčić Marić najavio korekcije zakona do kraja godine, Vujčić upozorio: ''Prešutna prekoračenja su trebala biti iznimka, a postala su pravilo'' Mogu li građani bez minusa? Banke na njima zgrću milijarde: Izračunali smo može li prosječna hrvatska obitelj uopće živjeti bez minusa

Prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić kaže kako banke na raznim naknadama na godinu skupe 3 milijarde kuna, dok građani opomene dovoljno plaćaju kroz kamate, a pogotovo zatezne. Reakciju Huba smatra ciničnom. 'Ciničnim jednostavno zato što svaka pristojna banka neće ići u naplatu nego će i dalje poslati opomenu jer u okviru ove 3 milijarde koliko imaju u okviru naknada sasvim sigurno imaju i dovoljno novaca za trošak od desetak, petnaest lipa', naglasio je Čačić.

Zaštitnici potrošača HUB-ovo spominjanje ovrha smatraju grubom reakcijom. 'Imaju sadržaj, odnosno ton skrivene prijetnje', istaknuo je Ilija Rkman iz Saveza udruga za zaštitu potrošača. Udruga banaka ima svoj prijedlog rješavanja ovog problema. 'Ako je došlo do toga da je Vlada htjela politički pokazati da štiti potrošače u nečemu nakon svih poskupljenja, onda bi to bilo da se ide na one koji pretjeruju u takvim naplatama i da se možda ograniči nekakav trošak opomene koji se može dodati', smatra Bohaček.

Banke će, kažu, poštovati zakon, a morat će i komunalna poduzeća, kartične kuće, teleoperateri i svi drugi koji također naplaćuju trošak opomene.

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.