Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zloupraba moći

Burna rasprava u Saboru prije stanke: Most traži izuzeće Miroslava Šeparovića

Iz Mosta ponavljaju kako vladajući čine sve ne bi li spriječili da glas građana dobije svoje demokratsko pravo, javlja Dnevnik Nove TV.

Rekli su kako su podnijeli i zaključke u kojima traže da se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izuzme od glasovanja što je izazvalo burnu raspravu, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

"Riječ je o političkoj obijesti i zlouporabi moći kojom se želi spriječiti glas građan"”, ustvrdila je Marija Selak Raspudić (Most). Smatra kako je 'zanimljiv tajming' ukidanja epidemiloških mjera na dan kada se u Saboru odlučuje o referendumskim inicijativama.

Osvrnula se pritom na izjavu ministra unutarnjih poslova Davor Božinovića kako ćemo konačno moći "partijati do zore". "Vama jedino što odgovara su pijani i omamljeni građani tako da ne budu svjesni hrvatske stvarnosti i Vlade koja njima upravlja", rekla je Selak Raspudić.

Odgovorio joj je Branko Bačić (HDZ) ističući da obje inicijative trebaju ići na Ustavni sud i to su potvrdili ustavnopravni stručnjaci.

"A zahtjev za izuzećem predsjednika Ustavnog suda od odlučivanja pokazuje da sintagma 'Možemost' nije floskula nego činjenica o koaliciji Mosta i Možemo", rekao je HDZ-ov Bačić.

Arsen Bauk (SDP) poručio je da konačno treba urediti ustavno uređenje referenduma te konstatirao - "došao je i taj dan", na što mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković uzvratio: "To će biti taj dan, objesi cimerfraj, legni pod palmu i uživaj".

Svojim inicijativama Most želi da se u Ustav RH, u članak 17., uvrsti i stanje epidemije kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčene Ustavom, ali samo dvotrećinskom većinom u Saboru.

Predlaže i da se izmjeni Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, te da Sabor, a ne Nacionalni stožer civilne zaštite, odlučuje o mjerama koje ograničavaju prava i slobode.

Obje Mostove referendumske inicijative prikupile su dovoljan broj potpisa, više od 368.867 potrebnih.

Pritom nisu prošli Mostovi zaključci da najdalje do kraja rujna treba raspisati referendum za obje inicijative, i da se kod odlučivanja o ustavnosti izuzme predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, zbog navodne izjave iz 2019. da narod ne može odlučivati o izmjeni Ustava na referendumu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene