Iz Mosta ponavljaju kako vladajući čine sve ne bi li spriječili da glas građana dobije svoje demokratsko pravo, javlja Dnevnik Nove TV.


Rekli su kako su podnijeli i zaključke u kojima traže da se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izuzme od glasovanja što je izazvalo burnu raspravu, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

"Riječ je o političkoj obijesti i zlouporabi moći kojom se želi spriječiti glas građan"”, ustvrdila je Marija Selak Raspudić (Most). Smatra kako je 'zanimljiv tajming' ukidanja epidemiloških mjera na dan kada se u Saboru odlučuje o referendumskim inicijativama.

Osvrnula se pritom na izjavu ministra unutarnjih poslova Davor Božinovića kako ćemo konačno moći "partijati do zore". "Vama jedino što odgovara su pijani i omamljeni građani tako da ne budu svjesni hrvatske stvarnosti i Vlade koja njima upravlja", rekla je Selak Raspudić.

Odgovorio joj je Branko Bačić (HDZ) ističući da obje inicijative trebaju ići na Ustavni sud i to su potvrdili ustavnopravni stručnjaci.

"A zahtjev za izuzećem predsjednika Ustavnog suda od odlučivanja pokazuje da sintagma 'Možemost' nije floskula nego činjenica o koaliciji Mosta i Možemo", rekao je HDZ-ov Bačić.

Arsen Bauk (SDP) poručio je da konačno treba urediti ustavno uređenje referenduma te konstatirao - "došao je i taj dan", na što mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković uzvratio: "To će biti taj dan, objesi cimerfraj, legni pod palmu i uživaj".

Svojim inicijativama Most želi da se u Ustav RH, u članak 17., uvrsti i stanje epidemije kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčene Ustavom, ali samo dvotrećinskom većinom u Saboru.

Predlaže i da se izmjeni Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, te da Sabor, a ne Nacionalni stožer civilne zaštite, odlučuje o mjerama koje ograničavaju prava i slobode.

Obje Mostove referendumske inicijative prikupile su dovoljan broj potpisa, više od 368.867 potrebnih.

Pritom nisu prošli Mostovi zaključci da najdalje do kraja rujna treba raspisati referendum za obje inicijative, i da se kod odlučivanja o ustavnosti izuzme predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, zbog navodne izjave iz 2019. da narod ne može odlučivati o izmjeni Ustava na referendumu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju