Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Budući studenti struku izabiru srcem, a ne razumom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok mnogi pokušavaju naći posao, brojni maturanti pred najvažnijom su odlukom što studirati, koji fakulteti znače i lakši put do posla.

Istražili smo vode li budući hrvatski intelektualci brigu o potrebama tržišta ili su kod izbora životnog poziva presudni neki drugi kriteriji poput sigurne plaće, manje stresa? Evo najnovije top liste poželjnih fakulteta!

Pročitajte i ovo Prosvjed građana BiH Izbor nove Vlade Izabrana nova vlada Federacije BiH, na vlasti koalicija SDP-a i HNS-a BiH. Ispred Parlamenta bili prosvjedi Najpoželjinij fakulteti - 5 Zahuktavaju se pripreme Za sve je kriv holivudski spektakl? Poznato je koji su studiji najpopularniji među maturantima: U top 10 ove godine i jedno iznenađenje

Marta Slamić prijavila se i na zagrebački Pravni i na Filozofski fakultet, ove godina dva najpopularnija fakulteta, ali oba su joj tek rezerva. 'Moj prvi izbor je logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu', rekla nam je Marta. Njezine razredne kolege u izboru fakulteta vodilo je srce, a ne razum. Kolegica Nina želi upisati psihologiju na Filozofskom, Tanja engleski i ruski, kolega Aleks želi upisati molekularnu biologiju, a kolegica Anja medicinu, dok joj je pravo rezervna opcija.

Zagrebački Filozofski i Pravni fakultet prema broju prijavljenih maturanata slijede Učiteljski, političke znanosti pa Građevinski fakultet. Iznenadila je upravo građevina, jer se probila u prvih pet fakulteta, dok ekonomija nije ušla ni u prvih deset. 'Pa tu je ekonomska kriza koja je možda utjecala na nešto manju popularnost Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i u drugim gradovima', smatra Igor Drvodelić iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Ako i upišu fakultet prvog izbora, ne znači da će i raditi željeni posao. Hrvatska nema ni jednu analizu tržišta rada. Samo od ove generacije maturanata, Hrvatska će dobiti gotovo tisuću pravnika i 1800 ekonomista sa zagrebačkom diplomama, naravno ako svi upisani i diplomiraju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene