Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

predsjednik HSLS-a Dražen Budiša izjavio da je Hrvatska trenutačno 'zahvaćena sveopćim bankrotstvom, a organizirani kriminal duboko je prodro u institucije


Rekao je to na javnoj tribini pod nazivom 'Liberalna misao Velimira Terzića', posvećenoj 15. godišnjici smrti toga istaknutog splitskog liberala i jednog od utemeljitelja HSLS-a, u Splitu. Za Terzića je Budiša rekao kako je bio liberal 'kršćanskih korijena' te dobar čovjek, što je, ustvrdio je, danas rijetkost među hrvatskim političarima.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Jedinstvenija nego ikad, HSLS je stranka budućnosti' Slika nije dostupna D. Kosor: Svađa s premijerkom je sapunica od dva dana

Objasnio je kako se nedavno odlučio vratiti u politiku jer je nadahnut Terzićem i njegovim zauzimanjem za opće dobro, a ne za osobno bogaćenje pojedinaca, kakvo je danas 'rasprostranjeno u Hrvatskoj'.

'Mi danas u Hrvatskoj doživljavamo vrhunac naopakog shvaćanja politike kao otimačine', kazao je Budiša, ustvrdivši da izvori korupcije i organiziranoga kriminala sežu od početka 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je zakonom o kupnji kuća omogućeno da pojedinci 'preko noći dođu do njihova vlasništva', a političari su u tome često bili 'loš primjer'.

Budiša je optimist

Unatoč teškom stanju, Budiša je optimist jer vjeruje da je većina 'našeg naroda sačuvala zdrave temelje, a ne težnju za osobnim bogaćenjem'. Ratni gradonačelnik Splita Onesin Cvitan (HDZ), koji je također sudjelovao na večerašnjoj javnoj tribini, podupro je Budišu i rekao kako je često razgovarao s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

'Tuđman je želio surađivati s poštenim ljudima kao što su Dražen Budiša, Savka Dabčević-Kučar i Velimir Terzić, ali je bio okružen silama koje su ga ograničavale i udaljavale od takvih ljudi', istaknuo je Cvitan i dodao kako su 'neki ljudi bili zlo hrvatske politike'.

>> Budiša: Hrvatskoj treba koalicija HDZ-a i SDP-a

Na tribini su o Velimiru Terziću (1929.-1995.) govorili i njegovi prijatelji i suradnici Božo Kovačević (HSLS) i Ivica Škarić, bivši HSLS-ov gradonačelnik Splita, te ravnatelj Sveučilišne knjižnice u Splitu Petar Krolo (HSLS), a istaknuli su kako je Terzić bio čovjek "širokih vidika" i promicatelj dijaloga i tolerancije.

Na tribini je rečeno da je Terzić zbog protivljenja postupcima jugoslavenskoga komunističkog režima bio proglašen "narodnim neprijateljom" i osuđen na zatvorsku kaznu. Velimir Terzić početkom 90-ih bio je zastupnik u Hrvatskome saboru.(Hina)