Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liberal kršćanskih korjena

Budiša: Tuđman je želio surađivati s poštenim ljudima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
predsjednik HSLS-a Dražen Budiša izjavio da je Hrvatska trenutačno 'zahvaćena sveopćim bankrotstvom, a organizirani kriminal duboko je prodro u institucije

Rekao je to na javnoj tribini pod nazivom 'Liberalna misao Velimira Terzića', posvećenoj 15. godišnjici smrti toga istaknutog splitskog liberala i jednog od utemeljitelja HSLS-a, u Splitu. Za Terzića je Budiša rekao kako je bio liberal 'kršćanskih korijena' te dobar čovjek, što je, ustvrdio je, danas rijetkost među hrvatskim političarima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Budiša progovorio o krizi 'Korupcija seže od vrha do dna, živimo u 'duploj državi'' Slika nije dostupna Darinko Kosor u Osijeku 'Jedinstvenija nego ikad, HSLS je stranka budućnosti'

Objasnio je kako se nedavno odlučio vratiti u politiku jer je nadahnut Terzićem i njegovim zauzimanjem za opće dobro, a ne za osobno bogaćenje pojedinaca, kakvo je danas 'rasprostranjeno u Hrvatskoj'.

'Mi danas u Hrvatskoj doživljavamo vrhunac naopakog shvaćanja politike kao otimačine', kazao je Budiša, ustvrdivši da izvori korupcije i organiziranoga kriminala sežu od početka 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je zakonom o kupnji kuća omogućeno da pojedinci 'preko noći dođu do njihova vlasništva', a političari su u tome često bili 'loš primjer'.

Budiša je optimist

Unatoč teškom stanju, Budiša je optimist jer vjeruje da je većina 'našeg naroda sačuvala zdrave temelje, a ne težnju za osobnim bogaćenjem'. Ratni gradonačelnik Splita Onesin Cvitan (HDZ), koji je također sudjelovao na večerašnjoj javnoj tribini, podupro je Budišu i rekao kako je često razgovarao s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

'Tuđman je želio surađivati s poštenim ljudima kao što su Dražen Budiša, Savka Dabčević-Kučar i Velimir Terzić, ali je bio okružen silama koje su ga ograničavale i udaljavale od takvih ljudi', istaknuo je Cvitan i dodao kako su 'neki ljudi bili zlo hrvatske politike'.

>> Budiša: Hrvatskoj treba koalicija HDZ-a i SDP-a

Na tribini su o Velimiru Terziću (1929.-1995.) govorili i njegovi prijatelji i suradnici Božo Kovačević (HSLS) i Ivica Škarić, bivši HSLS-ov gradonačelnik Splita, te ravnatelj Sveučilišne knjižnice u Splitu Petar Krolo (HSLS), a istaknuli su kako je Terzić bio čovjek "širokih vidika" i promicatelj dijaloga i tolerancije.

Na tribini je rečeno da je Terzić zbog protivljenja postupcima jugoslavenskoga komunističkog režima bio proglašen "narodnim neprijateljom" i osuđen na zatvorsku kaznu. Velimir Terzić početkom 90-ih bio je zastupnik u Hrvatskome saboru.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene