Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši dugogodišnji predsjednik HSLS-a Dražen Budiša žestoko je kritizirao trenutno stanje u Hrvatskoj.


Liberali koji su se danas, pod motom 'Odgovorno za Hrvatsku', okupili na programskom saboru HSLS-a u Lisinskom poručili su kako žele da vlast postane servis građana i poduzetnika, da Hrvatska bude otvorena velikim investicijama, da se počnu otvarati nova radna mjesta i pravednije preraspodjele društvena bogatstva.

Vezani članci Mislav Kolakušić - 4 Gdje je nestao Mislav Kolakušić? "Nije dobro kada radite protiv svoje zemlje, ni u jednoj situaciji" Slika nije dostupna Nakon što je bivši predsjednik završio u zatvoru, zemljom se širi val nasilja: Noću pljačkaju trgovine, prosvjednici marširaju naoružani štapovima

Predsjednik stranke Darinko Kosor najavio je samostalan izlazak te stranke na izbore rekavši kako je 'samo samostalan izlazak na izbore put afirmacije liberalne ideje'. HSLS, istaknuo je, prvi put nakon 14 godina izlazi samostalno na izbore jer se 'ne želi skrivati iza drugih stranaka'. Obojimo Hrvatsku u žuto, jer građanima želimo ponuditi treću političku opciju i treći put, poručio je Kosor.

Privatizirana kadrovska politika

Jedan nam je put pokazao kako se deset godina loše upravlja metropolom, a drugi kako se sedam godina loše upravlja državom, rekao je predsjednik HSLS-ovog Odbora za znanost i obrazovanje Velimir Srića. Dugogodišnji bivši predsjednik HSLS-a Dražen Budiša kazao je kako Hrvatsku danas karakteriziraju napori da se zemlja modernizira i ispune standardi za ulazak u međunarodne integracije, ali ju karakterizira i, kako je rekao, ono što bi se moglo nazvati 'duplom državom'.

>> Budiša: Tuđman je želio surađivati s poštenim ljudima

>> 'Jedinstvenija nego ikad, HSLS je stranka budućnosti'

Još uvijek živimo u zemlji u kojoj je suspendirano tržište te zemlji koja privatizira kadrovsku politiku, izjavio je Budiša ustvrdivši kako je najgore to što je ta 'dupla država' prožeta korupcijom od vrha prema dolje. U Hrvatskoj se ne živi dobro, ali se živi iznad mogućnosti, a na političkoj su sceni 'virtuozi rasprodaje društvenog bogatstva', ocijenio je Budiša.

Otpor sužavanju demokratskog diskursa

Velimir Srića je, govoreći o Hrvatskoj kao zemlji znanja, poručio kako trenutno ako želite posao ne treba vam znanje i struka, već trebate, kako je rekao, 'imati nekog tko se zove Barba Luka“.

HSLS-ovom saboru, koji je okupio više od dvije tisuće izaslanika iz cijele Hrvatske, nazočili su i neki dužnosnici liberalnih stranaka iz regije, među kojima i slovenska ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal. Ona je rekla kako je jedna od zadaća liberalizma danas otpor trendu sužavanja demokratskog diskursa i svijesti.

'Lijepe djevojke bez miraza'

Ljudima moramo pružiti smisao i nadu, umjesto pobuđivanja straha, nesigurnosti i širenja netrpeljivosti pod krinkom domoljublja ili državotvornosti, poručila je Kresal. Na saboru su predstavljene i programske smjernice djelovanja stranke u predstojećem razdoblju, po pojedinim stranačkim odborima.

Predsjednik koordinacije za lokalnu i regionalnu samoupravu Davor Žmegač u tom je smislu rekao kako je vrijeme županijskog ustroja države prošlo nazavavši županije 'lijepim djevojkama bez miraza', a predsjednik Odbora za gospodarstvo Josip Budimir ukazao je na potrebu radikalnog smanjenja javne potrošnje i to u najvećim proračunskim stavkama. (Hina)