Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Brok: Želimo što prije Hrvatsku u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsku smatramo dijelom sadašnjeg, a ne budućeg proširenja Europske unije, kazao je u petak u Zagrebu predsjednik Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta (EP) Elmar Brok nakon razgovora s premijerom Ivom Sanaderom.

"Smatramo da Hrvatska nije dio budućeg procesa proširenja, Hrvatska je zadnji dio sadašnjeg procesa proširenja, prema formuli 10 plus 2 plus 1", rekao je Brok.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna (Ne)srećom nas ima malo

Prema Sanaderom riječima upravo je Brok u Europskom parlamentu promovirao formulu 10 plus 2 plus 1. Deset novih članica pristupilo je Europskoj uniji 2004., dvije iduće članice su Rumunjska i Bugarska, a treća je Hrvatska.

Brok je kazao da je vanjskopolitički odbor EP-a vodeći u procesu proširenja Europske unije te će "njegove odluke biti važne", te je i ovom prilikom naglasio individualnost pristupa i vodeću ulogu Hrvatske u regiji.

Dvojica sugovornika izrazila su nadu da će rasprave o Ustavu EU biti završene do kraja 2008., a u tom procesu mogli bi sudjelovati i hrvatski stručnjaci, rečeno je na konferenciji za novinare.

"Očekujemo da i hrvatski predstavnici sudjeluju u pronalaženju rješenja za europski Ustav", rekao je Sanader.

Premijer Sanader je izvijestio Broka o tijeku screeninga i pregovora o pojedinim poglavljima hrvatskih stručnjaka s Europskom komisijom u Briselu pri čemu je bilo riječi i o odgodi screeninga za poglavlje pravosuđa.

"Smatram da Hrvatska rješava pitanje pravosudnog sustava uprave, korupcije... Vlada i premijer uvjerili su me da se tu radi o tehničkom pitanju koje će na vrijeme biti riješeno", rekao je Brok, koji je u Europski parlament ušao 1980. kao član njemačkog CDU-a.

On je Sanaderu je prenio i poruku kancelarke Angele Merkel da će tijekom njemačkog predsjedanja Unijom u prvoj polovici 2007. podnijeti inicijative kako bi se pregovori o europskom Ustavu okončali u predviđenom roku do kraja 2008. godine.

Brok je izrazio nadu da će potpisivanje sporazuma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji nastupiti prije izbora za Europski parlament 2009. te bi hrvatski promatrači automatski postali punopravni zastupnici EP-a.

Tako bi lipanj 2009. bio kombinirani rok za dovršenje sva tri
pitanja, dovršenje pregovora s EU, potpisivanje sporazuma o pristupu Hrvatske EU, te izbor hrvatskih predstavnika u Europski parlament.

"Hrvatska nije niti bi trebala biti ugrožena, njezina budućnost kao članice EU zbog toga što pitanja oko Europskog ustava nisu riješena", rekao je Sanader.

"Nadam se da će ta dva procesa, hrvatski pregovori i rješenje oko Europskog ustava, biti komplementarna odnosno paralelna", dodao je on.

Na pitanje novinara o mogućem sudjelovanju hrvatskih vojnika u mirovnim snagama u Libanonu, Sanader je kazao da Vlada još nije dobila nikakav upit iz Ujedinjenih naroda, ali ako ga dobije spremna ga je razmotriti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene