Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pitanje je i - do kad će njihov broj rasti?


Broj osoba u registru branitelja ponovno je narastao. Na popisu 30. travnja ove godine bila je 505.221 osoba čime je broj povećan za 2.543 od objave registra u prosincu 2012. godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Vlada jednoglasno prihvatila prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata Slika nije dostupna Medved najavio novi Zakon o braniteljima, Matić poručuje: "Mogući Barišićev plagijat je mala beba za to"

'To je jedan potpuno uobičajen i normalan postupak. Kada sud donese odluku da je osoba ispunila uvjete da bude hrvatski branitelj, obveza ga je uvrstiti na popis. Ako sud donese odluku da je osoba bila na popisu a nisu ispunjeni svi uvjeti, onda se osoba skida s registra', rekao je resorni ministar Tomo Medved.

Glavni razlog povećanja broja branitelja jesu brojne sudske tužbe kojima su ljudi koji su ostali bez posla a neko vrijeme proveli u postrojbama vojske i policije tražili i očito dobili status branitelja.

Većina tužbi o kojima se odlučuje na Visokom upravom sudu odnose se ostvarivanje socijalnih prava koja su izgubili otkazom. Lipanj 2009. godine je bio zadnji rok za priznavanje statusa hrvatskih branitelja, međutim Ustavni sud je naredio da se svi sporovi i upravni postupci koji su započeti moraju okončati i to još uvijek dolazi i do danas jer je bilo puno akumuliranih zahtjeva i tužbi.

Bilo je i osoba koje su se vodile u sustavu Oružanih snaga RH i imale status hrvatskog branitelja, ali greškom nisu bile upisane u službenu evidenciju Ministarstva obrane.

Ključne su međutim te tužbe koje će i dalje povećavati konačni broj. Na sudu ne žele otkriti o kojem broje je riječ no zasigurno se radi o nekoliko tisuća.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju