Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U znak prosvjeda, predstavnici Udruge hrvatskih linijskih malih brodara iz Splita, Dubrovnika, Zadra, Krila i Zlarina na redovitim brzobrodskim linijama isplovljavaju danas s jednosatnim zakašnjenjem.


Mali brodari zamjeraju državi da ne prati subvencijama porast cijena goriva što ugrožava njihovo poslovanje.

Vezani članci Zračna luka Franjo Tuđman - 2 Na zagrebačkom aerodromu s leta skinuto 14 putnika: Nisu imali sve potrebne dokumente Sigurna plovidba na Jadranu - 6 Bili smo u akciji s pomorskom policijom: Vozili prevelikom brzinom na samo sto metara od obale pa dobili 3000 kuna kazne

Podsjetimo, privatni putnički brodari jučer nisu postigli dogovor s Agencijom za obalni pomorski promet oko načina isplate povećanih potpora brodarima zbog stalnog rasta cijena goriva. 

Na sastanku u Zadru brodari prijetili blokadom luka 

Ppredsjednik Udruge hrvatskih linijskih (malih) brodara Mate Vitaljić danas je upozorio da će mali brodari, ako se žurno ne prevladaju teškoće zbog cijena goriva, iduće subote organizirati prosvjed blokadom svih pomorskih veza na Jadranu.

Mali brodari posjeduju 420 plovila (brodova) i po nekim najavama, budu li prosvjedovali u subotu, svi bi ti brodovi mogli kružiti hrvatskim lukama i blokirati promet velikim brodarima.

Za sutra je s tim u vezi u Zagrebu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture zakazan sastanak.

Čelnici Koordinacije udruga brodara na današnjem su sastanku u Zadru poručili Vladi da će blokirati sve veće hrvatske luke ako im ne udovolji zahtjevu da cijena plavog dizela bude jednaka kao i za ribare. Predstavnik zadarske Udruge malih brodara Ivica Zorić je rekao da će blokirati luke na vrhuncu turističke sezone ako se na sutrašnjem sastanku u Ministarstvu ne riješi problem brodara.

Predstavnik dubrovačke Udruge brodara Niko Miljas je istaknuo da nafta brodarima mora biti omogućena po cijeni plavog dizela, odnosno 5 kuna za litru, kao što je plaćaju i ribari.

Čelnici Koordinacije malih brodara rekli su da je udjel potrošnje plavog dizela malih brodara u ukupnoj potrošnji plavog dizela tek oko dva posto, što je gotovo neznatno za proračun. Po Zorićevu mišljenju Ivanu Šukeru položaj ministra financija ne služi za dobrobit i razvoj hrvatskog brodarstva. 

Bačić: Nema kontinuirana povišenja potpora za privatne linijske brodare

Državni tajnik za more Branko Bačić danas je za boravka na otoku Cresu u izjavi za novinare odbacio mogućnost kontinuirana povišenja potpora za privatne linijske brodare zbog rasta cijena goriva.

Bačić je kazao da potpore, kako je uređeno zakonom, podmiruju razliku između prihoda i rashoda na kraju poslovne godine, kad brodari dostave financijsko izvješće. Kazao je da gorivo nije jedini trošak poslovanja i da potpore nisu jedini prihod. Prema tome, nemoguće je prihvatiti zahtjeve brodara da se potpore povisuju svaki put kad gorivo poskupi za tri posto, naveo je.

Bačić je dodao kako će na sutrašnjem sastanku s privatnim linijskim brodarima u Ministarstvu pokušati naći i druge načine za isplate potpora, otvorivši mogućnost i isplate predujma, po unaprijed uračunanu povišenju cijena goriva.

No, kako je rekao, brodari će morati dokazati da im je povišenje potpore nužno za podmirivanje troškova te ustvrdio kako neki od njih povećavaju broj putnika pa i prihode, što treba uzeti u obzir.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju