Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Agonija pomoraca

Brod u Gabonu: Došla hrana, ali samo za pet dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat pomoraca Hrvatske u današnjem priopćenju poziva državna tijela u Republici Hrvatskoj da se suprotstave maltretiranju posade broda 'Swift Split' te drugih brodova kompanije 'Split Ship Managementa'.

Zbog neljudskih uvjeta života i rada na brodu "Swift Split", koji već mjesec dana u luci Owendu u Gabonu čeka popravak triju generatora, 24 člana posade potpisala su zahtjev za isplatu svih tražbina i ostvarenje minimalnih uvjeta života i rada na brodu, no 'Split Ship Menagement' ne rješava problem, tvrdi taj sindikat i podsjeća da je posada ostala bez hrane i vode i materijala za rad, a plaće nisu isplaćene po tri mjeseca. Inspektor kompanije pregledao je brod te je stanje ocijenio neprihvatljivim, a kompanija mu je naredila da spriječi ljude u odlasku s broda, navodi sindikat. Umjesto da se bavi rješavanjem problema, kažu u sindikatu, 'Split Ship Management' naziva obitelji pomoraca i od njih traži da utječu na svoje na brodu 'da ne stvaraju probleme'. Takvo ponašanje, naglašavaju, nema veze s pomorskom tradicijom ove zemlje i ravno je mafijaškim pritiscima, te je potpuno neprihvatljivo.

Pročitajte i ovo Red za pučku kuhinju Pomoć najpotrebnijima Dugački red ispred pučke kuhinje: "To je slika našeg svijeta" Slika nije dostupna Oduzete im putovnice Pomorci poručuju iz Gabona: Na izmaku smo snaga

'U međuvremenu je na brod došla hrana, no s time se može preživjeti pet dana ako svaki pomorac za obrok pojede jedan krumpir i jedan zabatak. Molimo državna tijela u RH i hrvatske građane da se suprotstave maltretiranju ljudi kojima ta kompanija uskraćuje ljudska prava', stoji u priopćenju Sindikata pomoraca Hrvatske. 'Swift Split' jedan je od šest brodova koji plove u floti hrvatske tvrtke "Split Ship Managementa", brodara i posrednika za zapošljavanje pomoraca, a uvjeti su gotovo identični i na ostalim brodovima u njezinu vlasništvu - 'Navision Logger', 'Glory One' i 'Secure', koji je na vezu u luci Kingstonu na Jamajci.

Sindikat pomoraca Hrvatske proslijedio je uredništvima i zahtjev Veleposlanstva Ukrajine u RH za repatrijaciju pomorca V. Šumka s broda 'Secure', koji od početka svibnja leži u bolnici u Kingstonu u teškom stanju, a kompanija mu odbija riješiti povratak u domovinu. Sindikat pomoraca Hrvatske pokrenuo je pred nekoliko dana inicijativu da se 'Split Ship Managementu' oduzme dopusnica za rad, i to zbog nepoštovanja Pravilnika o posredovanju pri zapošljavanju pomoraca. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priopćilo je danas da su njegovi ovlašteni djelatnici i inspektori Državnog inspektorata jučer obavili inspekcijski pregled u prostorijama tvrtke 'Split Ship Management'.

Utvrđeno je da je na brodu 'Swift Split' sedam hrvatskih pomoraca i da je njihov ukrcaj u sustav tog ministarstva prijavio posrednik pri zapošljavanju pomoraca 'Split Ship Managementa'. Zapisnik i preslik dokumenata priloženih zapisniku o inspekcijskome pregledu analiziraju se u ministarstvu, nakon čega će se odlučiti o daljnjim mjerama, kaže se u tom priopćenju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene