Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poznati britanski tabloid 'The Sun' ispričao se čitateljima zbog neprovjerenih i na koncu netočnih informacija koje su naštetile ugledu hrvatske policije.


Članak koji je objavljen u britanskom tabloidu 5. prosinca pod naslovom 'Šest dana do terora', novinara Emilea Ghessena, freelance kreatora dokumentarnih filmova i pripadnika kraljevske mornarice, pokazao se netočnim. Istraživanje koje je pokrenuto nakon što je hrvatski MUP zatražio demantij, pokazalo je kako je Ghessen europske granice, pa tako i hrvatsku granicu, prelazio sa svojom putovnicom, a ne ilegalno, kako je tvrdio u tekstu.

NOVINAR THE SUNA LAGAO MUP ga provjerio prilikom prelaska granice, poslali i dokaz

'Članak Emilea Ghessena, koji je tvrdio da se prošvercao od Turske do Pariza bez korištanja putovnice, je obmana. Suprotno onome što nam je rečeno i onom što je objavljeno, g. Ghessen je koristio svoju putovnicu da bi ušao i napustio hrvatski grad Zagreb. Ovo je potvrđeno od strane hrvatskih vlasti. Sada također vjerujemo da je koristio putovnice i na drugim graničnim punktovima u Europi. Njegova priča, dakle, nije pokazala kako granice Europe imaju manjkave kontrole.

Vezani članci Obitelj migranata iz Iraka Obitelj ilegalno prešla granicu pa se razbježali kad ih je u šumi prestrašila zvijer. Otac već mjesec dana traži trojicu nestalih dječaka. Mi smo ih pronašli u Zagrebu, ali... Granični prijelaz, ilustracija Od ponoći nova pravila za ulazak u Srbiju, na popisu je i Hrvatska. Provjerite što se sve mijenja

Ispričavamo se što smo objavili obmanjujuću informaciju. Sada smo promijenili našu politiku vezano za upotrebu slobodnih novinara u pričama poput ove', navodi The Sun u isprici.

 

 

Ravnateljstvo policije u subotu je oštro demantiralo dio teksta objavljenog na web portalu britanskog lista The Sun - u kojem se navodi kako je novinar toga lista prošao kroz Hrvatsku, a da nad njim ni u jednom trenutku hrvatska policija nije obavila graničnu kontrolu - ističući da je riječ o neistinitim i zlonamjernim tvrdnjama.

'Riječ je o neistinitim i netočnim tvrdnjama, jer je hrvatska granična policija evidentirala Emilea Pierrea Ghessena 23. studenoga 2015. u 14,10 sati na željezničkom graničnom prijelazu Tovarnik pri ulasku u Republiku Hrvatsku, dok ga je dan kasnije, 24. studenoga u 17,20 sati evidentirala na aerodromskom graničnom prijelazu Zagreb (ZL Pleso) na izlazu iz Hrvatske', navodi se u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova RH.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook