Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tražen zbog ratnog zločina

Britanska policija potvrdila uhićenje Mile Bosnića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska policija je veleposlanstvu Republike Hrvatske u Londonu priopćila kako je uhitila hrvatskog državljanina Milu Bosnića.

Srbijanski mediji su objavili kako je 25. ožujka u Gloucesteru uhićen hrvatski državljanin Mile Bosnić. Po istim izvorima, Bosnić je je u Englesku otišao 1999. godine s hrvatskom putovnicom i zatražio azil, koji mu do danas nije odobren. Mile Bosnić je osoba koju zbog ratnog zločina traže hrvatske vlasti i protiv kojeg je pred Županijskim sudom u Karlovcu 20. lipnja 2003. pokrenut sudski postupak u odsutnosti. Za njim je iz zagrebačkog ureda Interpola raspisana tjeralica, na temelju koje je, prema srbijanskim medijima, Bosnić i uhićen u Engleskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka suda Bosnić ostaje u britanskom pritvoru do 29. travnja Slika nije dostupna Uhićen u Engleskoj Sudac: Tražit ćemo izručenje Bosnića

Optužnica Bosnića tereti da je početkom 90-ih godina na području općine Slunj, kao visoki dužnosnik SDS-a i tzv. republike srpske krajine naredio nečovječno ponašanje prema civilnom stanovništvu hrvatske nacionalnosti koje se provodilo ubijanjem, protupravnim pritvaranjem i protjerivanjem te oduzimanjem i uništavanjem imovine. Srpski mediji navode kako je Bosnić nakon uhićenja odveden u pritvor, iz kojeg je jučer izveden pred suca koji ga je saslušao i odredio mu ekstradicijski pritvor.

'To nije taj Bosnić'

Srbijanska agencija Tanjug navodi, pozivajući se na predsjednika srbijanske organizacije Veritas Savu Štrpca, kako uhićeni Bosnić nije osoba koju traži hrvatsko pravosuđe i za kojom je raspisana tjeralica, već osoba istog imena i prezimena, pa čak i istog očevog imena, koja nikad nije činila zločine u Slunju. Bosnić je navodno uhićen u stanu u kojem živi kao azilant sa suprugom, dvoje odrasle djece i troje unuka, a njegova obitelj vjeruje da je u pitanju zamjena identiteta jer tvrdi da on nije bio dužnosnik ni u stranci ni u srpskoj paradržavi na hrvatskom tlu. ‘Pravi’ Bosnić, po Štrpcu, postoji i danas živi u Srbiji. Iz hrvatskog MVPEI-a rekli su kako zasad ne raspolažu informacijama je li uhićen ‘pravi’ ili ‘pogrešni’ Mile Bosnić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene