Obavijesti Video Pretražite Navigacija

VODIČI BEZ GRANICA Hrvatska ih se obvezala primiti, no za njih pravila ne vrijede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Položiti ispit za turističkog vodča nije ni lako ni jeftino. Budući vodič mora učiti sve od političkog i gospodarskog sustava, turizma i zakona, do zemljopisa i povijesti i to na hrvatskom i na stranom jeziku. Nakon toga se polaže poseban dio ispita vezan za županiju u kojoj će raditi.

Kako bi mogli obavljati svoj posao, turistički vodiči moraju položiti teške i skupe ispite, a kada krenu u posao, turiste mogu voditi isključivo u svojoj županiji. Ipak, ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska se obvezala primiti i strane turističke vodiče za koje ova pravila - ne vrijede.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

Njemački, češki, čak i turski jezik.... turisti povijest Dubrovnika mogu učiti na čak 23 jezika. Patricia Eugenia u Hrvatsku se doselila prije 15 godina iz Kolumbije. Nakon dugog učenja položila je ispit za turističkog vodiča.

'Bilo mi je... Na početku sve je strašno teško, ali poslije kad vidš da možeš se opustiš i ideš dalje', rekla nam je Patricia Eugenia Hoyos Velasquez, turistički vodič.

Položiti ispit za turističkog vodča nije ni lako ni jeftino. Budući vodič mora učiti sve od političkog i gospodarskog sustava, turizma i zakona, do zemljopisa i povijesti i to na hrvatskom i na stranom jeziku. Nakon toga se polaže poseban dio ispita vezan za županiju u kojoj će raditi. A sve to stoji 6 tisuća kuna, ispričala nam je.

'Odmah sam počela raditi kao gradski vodič, ja sam zadovoljna', kaže Patricia.

Što vrijedi za jedne, čini se, ne vrijedi za druge. Nakon ulaska u Europsku uniju vodiči iz europskih zemalja goste po hrvatskim znamenitostima mogu voditi bez ispita: dovoljne su im kvalifikacije iz njihovih država. To naravno, u drugim državama mogu raditi i hrvatski vodiči.

'A u Dubrovniku, mi smo izuzetno receptivna agencija. Nama se to ne sviđa pretjerano, ali naravno da uvažavamo pravne stečevine EU', rekla nam je potpresjednica Društva turističkih vodiča Dubrovnik Antea Glumac Barbir.

Čelnik splitskih turističkih vodiča smatra da će ukidanje dosadašnjeg ustroja u dalmatinske gradove dovesti mnogo vodiča iz kontinentalne Hrvatske.

'Vodiči sa sjevera zemlje u tom smislu nisu educirani, i onda oni te ne mogu kvalitetno predstaviti: i to predstavlja jedan kvalitativni korak unatrag', rekao je Leo Nikolić, predsjednik turističkih vodiča Splita. Ipak, u jednome su svi vodiči složni: traži se kvaliteta, a dobar vodič uvijek će imati posla.

Vicko Dragojević čekao nas je na Stradunu, a zanimalo nas je brinu li ikoga ova nova pravila?

Sami vodiči kažu: ne. Teško je očekivati da će sada netko iz Italije ili Njemačke temeljito učiti dubrovačku ili splitsku povjest, koju će potom moći turistima objasniti na najbolji, ili najzabavniji način. A upravo je to ono što gosti, odnosno agencije traže.

Primjerice, do dva sata razgledavanja povijesne jezgre Dubrovnika vodiči naplate preko 500 kuna, a specijalirane šetnje, poput one šetnje "Game of Thrones", stoje i više.

S druge strane, samo u Dubrovniku imate 500-tinjak vodiča, u Splitu 400-tinjak; i teško je vjerovati da će pokraj svih tih ljudi svoje mjesto pokušati pronaći neki novi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene