Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Nemoćni smo''

Oba izvorišta presušila još u kolovozu: ''Stvarno smo ostali bez vode, to su nam najveći problemi i muke''

Izvorište vode u Brinju (Foto: Dnevnik.hr)
Izvorište vode u Brinju (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pipa u Brinju (Foto: Dnevnik.hr) Pipa u Brinju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Izvorište vode u Brinju (Foto: Dnevnik.hr) Izvorište vode u Brinju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Bunar u Brinju (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
U Brinju zbog suše već duže vrijeme imaju problema s vodoopskrbom. Iako je Lika poznata kao jedna od županija najbogatijih vodom - u ovoj ličkoj općini već mjesecima vladaju redukcije.

Slavina u ljetnoj kuhinji obitelji Rumenović suha je. Od kolovoza kao i mnogi stanovnici Brinja muku muče s nestašicom vode.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika zabrinutost Jednom od najposjećenijih mjesta u Europi prijeti nova suša: "Treba nam 50 dana kiše" Zlatko Fumić, načelnik Brinja KAKO ĆE TO RIJEŠITI OPĆINA? Vode nemaju mjesecima, a kad je dobiju, nestane za nekoliko dana: "Molimo se za kišu"

''Nadali smo se da će biti vode kad kiša padne, ali nažalost nema. Stvarno smo ostali bez vode i to su nam najveći problemi i muke'', rekao je Josip Rumenović iz Drenovca.

Oba brinjska izvorišta presušila su još u kolovozu. ''Na mjeraču  se vidi da je metar ispod neke razine koja bi bila optimalna. Voda je unutar bazena, ne izlazi van, potok je suh'', rekao je Zlatko Fumić, načelnik općine Brinje.

''Mi smo nemoćni, mi ne možemo stvoriti vode koje nema, nažalost, ljudi trebaju imati razumijevanja, i trebaju što manje vode trošiti i nadam se da ćemo prevladati ovu situaciju koja je nastala'', dodaje Fumić.

Više od 120 godina izvor nije presušio. Obilazi ga svaki dan Vinko Borić, djelatnik lokalnog vodovoda. ''Prošle godine je to dobro izgledalo. Voda je išla na prelijevu van i onda su stanovništvo i kućanstva imali vodu, a u ovim uvjetima sada - je problem'', kaže Vinko.

Osim za piće i osobne higijenske potrepštine, stanovnici Brinja nemaju vode ni za stoku, a ovo je stočarski kraj. Nadaju se da će ovi crni oblaci napokon donijeti kišu koja bi trebala napuniti izvorišta.

''Svaka životinja pije od 50 do 80 litara vode. Snalazimo se svakako. Nešto je bilo dolje u potoku, pa smo nabavljali u potoku pa nabavljali smo i na kante, i iz bunara smo vadili, nekad smo čekali da dođe voda i svakako'', priča Goran Fumić, vlasnik OPG-a.

Zbog dugotrajne suše komunalci su odlučili potražiti nova izvorišta na području općine.

''U ponedjeljak počinju vodno istraživački radovi kod izvorišta Žižići da se upozna sa situacijom, količinom podzemnih voda tog izvora i na terenu imamo mjerenja za smanjivanje gubitaka'', rekla je Ruža Blažanin, direktorica Vodovoda Brinje.

Ovakvu sušu ne pamte ni najstariji stanovnici Brinja. Nadaju se da će istraživanja biti uspješna i da će se pronaći novi sigurniji izvori za napajanje općine pitkom vodom.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene