Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Definicija braka

Evo kako će izgledati procedura promjene Ustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukoliko neće biti prigovora, Ustav se mijenja za maksimalno 48 sati.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je danas potpune službene rezultate referenduma o braku prema kojima je 65,87 posto, odnosno 946.433 građana koji su pristupili referendumu reklo 'za' ustavnoj definiciji braka kao životnoj zajednici žene i muškarca, dok je 'protiv' bilo 33,51 posto odnosno 481.534 građana.

Pročitajte i ovo Baby Lasagna To je prvi put Baby Lasagna ludilu pridružila se institucija od koje to ne bismo očekivali Slika nije dostupna Neslužbeni rezultati Referendum o braku: Koji je grad najviše ZA, a koji najodlučnije PROTIV?

S ovom objavom potpunih službenih rezultata danas točno u 12 sati krenuo je rok za žalbe, zbog čega do objave konačnih rezultata može proći maksimalno osam dana.

DIP ima 48 sati za odlučivanje o žalbi

'Od sinoć u 19 sati počeo je teći rok od 48 sati u kojem se, zbog eventualnih nepravilnosti i nezakonitost u postupanju na glasačkom mjestu, može izjaviti prigovor. Taj rok isteći će sutra, 3. prosinca u 19 sati. Od sada teče rok za prigovor na ukupne, potpune službene rezultate' objasnio je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin dodavši kako se taj rok ne može naći u zakonu, no potreban je budući da protiv ovakve odluke mora postojati rok za žalbu.

Nakon što eventualno dobije prigovor ili žalbu, DIP ima 48 sati za odlučivanje, a nakon toga teče još jedan rok od 48 sati za žalbu na odluku DIP-a o prigovoru. 'Zatim Ustavni sud ima 48 sati za odluku na žalbu protiv naše odluke', nastavio je Hrvatin.

REFERENDUM O BRAKU: Evo što svjetski mediji kažu o rezultatima referenduma

Ako nema prigovora, Ustav se mijenja za maksimalno 48 sati

Dakle, ukoliko do utorka u 19 sati ne dođe niti jedan prigovor na konačne rezultate referenduma, Ustav će se promijeniti za minimalno 48 sati ili maksimalno osam dana. Osim ove procedure za žalbe, prema Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu političke stranke, kandidati, najmanje sto birača ili najmanje pet posto birača izborne jedinice u kojoj se provode izbori (dakle cijele Hrvatske) mogu najkasnije od isteka od 30 dana od dana objavljivanja rezultata referenduma mogu zatražiti od Ustavnog suda da ocijeni ustavnost i zakonitost referenduma.

Nema roka u kojem Ustavni sud mora ocijeniti ustavnost i zakonitost referenduma

Međutim, taj ustavni zakon ne propisuje rok u kojem Ustavni sud to treba napraviti. Tako je, primjerice, nakon objavljivanja konačnih rezultata referenduma o ulasku Hrvatske u EU 27. siječnja 2012. Ustavni sud objavio da je sve bilo u skladu s Ustavom tek 5. ožujka iste godine. 'Nakon što mi objavimo konačne rezultate i oni se jave, onda će to biti završetak cijele procedure', tvrdi Hrvatin.

Osvrnuo se predsjednik DIP-a i na jučerašnje prigovore građana na štandove Stožera za obranu hrvatskog Vukovara na kojim su se prikupljali potpisi za referendum o ćirilici u neposrednoj blizini birališta. 'Bilo je nekoliko poziva DIP-u, no ljudi iz Stožera su se nakon upozorenja udaljili s biračkih mjesta. Zasad nema naznaka da je to utjecalo na glasovanje', zaključio je Hrvatin. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene