Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Bačić o padu rejtingu HDZ-a: "Još uvijek je veći nego onaj SDP-a i Mosta zajedno"

Sabina Tandara Knezović uživo iz sjedišta HDZ-a (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Sabina Tandara Knezović uživo iz sjedišta HDZ-a (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sabina Tandara Knezović uživo iz sjedišta HDZ-a (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sabina Tandara Knezović uživo iz sjedišta HDZ-a (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sabina Tandara Knezović uživo iz sjedišta HDZ-a (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Branko Bačić bio je gost Dnevnika Nove TV. Ustvrdio je da predsjendik HDZ-a ima podršku članova stranke.

Kako je prošla sjednica Središnjeg odbora HDZ-a?

Pročitajte i ovo Boris Jokić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Skupljaju se mandati Hoće li Plenković žrtvovati vjerne partnere? "Političari nikada ne bi trebali raditi ono što često rade u Hrvatskoj" Tihomir Cipek, Marija Miholjek i Saša Kopljar Dan nakon izbora Tko je u boljoj poziciji i kakva sudbina čeka onoga tko ne sastavi Vladu?: "Neki su ogorčeni, ali drugi..."

Prošla je na način da smo upoznali članove Središnjeg odbora sa subotnjim saborom stranke. Sukladno statutu usvojili smo prijedlog novog statuta koji će biti raspravljen na Općem saboru. Predsjednik je upoznao članove Središnjeg odbora s aktualnom političkom situacijom u Hrvatskoj, radom Vlade, radom Sabora i dobio potporu.

Vodstvo stranke stalno poziva na jedinstvo , dosta ste svi složni u tome, zašto mislite da će biti jedinstva na saboru?

Zbog toga što stranka i Vlada rade iznimno kvalitetno i danas je na sjednici Vlade pa i o radu Sabora, iznimno važnih točaka život u Hrvatskoj.

Ne mislite da je to u drugom planu s obzirom na afere koje potresaju HDZ. Koliko je članstvo nezadovoljno? Imate li neke podatke s terena?

Ja sam na terenu, predsjednik sam županijske organizacije. Članstvo na terenu daje podršku predsjedniku stranke i predsjedniku Vlade. Članstvo na terenu ima jako puno posla s obzirom da HDZ ima preko polovine svih župana, gradonačelnika i načelnika…

Koliko može ulijevati povjerenje kada ovakve afere potresaju stranku?

Ne vidim da te afere potresaju stranku. Niti oko stranke, niti oko Vlade se ne tresu afere kako ih se pokušava prikazati.

Ostavlja li gospodin Plenković dojam nervoze kad ga se pita za Šavorića?

Ja sam to već puno puta rekao. U trenutku kada je hrvatsko gospodarstvo bilo pred tsunamijem kojeg je mogao prouzročiti Agrokor trebale brzo reagirati i po meni je u tom trenutku reagirao vrlo primjereno, najbolje što se može. Pozvalo se ljude koji su mogu pripomoći u pisanju zakona potpredsjednici Vlade i…

Zašto on eksplicite ne želi odgovoriti, tko je pozvao gospodina Šavorića?

On je rekao da ga je on pozvao, da je gospodin Šavorić pozvan u Vladu, kao i brojni drugi stručnjaci…

Nije rekao tko ga je pozvao?

Meni je to najmanje važno. Meni je važno da smo pripremili zakon koji je zaustavio rasap hrvatskog financijskog i gospodarskog sustava koji je omogućio zapošljavanje u Agrokoru koji je omogućio spas hrvatskim dobavljačima, koji će, nadam se, omogućiti sklapanjem nagodbe, a to je za mene najvažnije. A to tko je pomagao pisanju samog zakona, meni je manje važno. Nas 83 zastupnika koji smo prihvatili i usvojili zakon o izvanrednoj upravi, lex Agrokor smo najodgovorniji za taj zakon.

Medijima je važno jer smo mjesecima pitali tko je pisao lex Agrokor i na kraju smo dobili odgovor kojeg smo se pribojavali.

Autorica zakon o izvanrednoj upravi je bivša potpredsjednica Vlade.

Sada znamo, ali nismo znali, dugo, dugo, tko je s njom surađivao.

Trebalo je po meni, također, slažem se, na početku reći tko je sve sudjelovao. Ali za mene to je manje važno, Vlada i resorna ministarstva su stala iza zakona, njegovim usvajanjem na Vladi i predlaganju Saboru.

Mislite li da bi ta priča stala kad bi premijer rekao: Ja sam pozvao gospodina Šavorića ili XY je pozvao?

Meni to nije važno. On je rekao da ga nije pozvao, kao što su pozvani brojni drugi stručnjaci. Pozvan je i gospodin Šavorić. Onog trenutka kada je Sabor donio zakon i kada je izabran Izvanredni povjerenik, tog trenutka Izvanredna uprava, vjerovnici i Trgovački sud preuzima odgovornost za realizaciju samog zakona. Za mene je manje važno tko je pomagao u pisanju tog zakona.

Rejting vam je poprilično loš. Kako ćete to objasniti svojim članovima?

Naš je rejting još uvijek veći nego primjerice SDP-a i Mosta zajedno. Mi smo daleko najjača politička stranka u Hrvatskoj. Usprkos činjenici da smo izloženi posebnoj lupi, jer vodimo Hrvatsku i dođu trenuci u radu Vlade kada se određene slabosti i određene pojave reflektiraju na sam rejting stranke. Još uvijek ponavljam, da je HDZ najjača politička stranka.

Andrej Plenković ima podršku kompletnog HDZ-a?

U to sam siguran. Dugo sam u stranci. Način na koji Andrej Plenković vodi stranku, činjenica da je demokratska rasprava u stranci prisutna u svim tijelima stranke, koja se kao rijetko kada prije stalno i često sastaju, raspravljaju. Taj jedan pluralistički pristup u radu stranke iznimno prisutan u vrijeme upravljanja strankom od strane Andreja Plenkovića. Iz tog razloga su članovi stanke od terena pa do Zagreba, do središnjice su uključeni u sve stranačke odluke. Iz tog razloga Andrej će već ovu subotu osjetiti tu podršku izaslanika, odnosno sudionika na Općem saboru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene