Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbor u zadnji čas

Potvrđeno Dnevniku Nove TV: Vladajući će za guvernera HNB-a predložiti Vujčića i izabrati ga na drugi mandat

Boris Vujčić, guverner HNB-a (Foto: Dnevnik.hr)
Boris Vujčić, guverner HNB-a (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Boris Vujčić, guverner HNB-a (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Guverneru HNB-a Borisu Vujčiću danas je posljednji radni dan prije isteka mandata u nedjelju. A od ponedjeljka središnja je banka bez guvernera.

No taj vakuum trajat će samo do petka, kada bi Borisa Vujčića, kako je potvrđeno Dnevniku Nove TV, vladajuća većina trebala predložiti i izabrati na drugi šestogodišnji mandat. Uz njega bi se birao zamjenik guvernera te tri viceguvernera.

Bačić: Konzultacije su u tijeku

Pročitajte i ovo Pola godine suživota s eurom, ilustracija - 2 Kovanice bi napunile vlak Šest mjeseci s eurom: Je li jeftinije nešto što stoji 4 eura ili 30 kuna? Odgovori bi vas mogli iznenaditi Konferencija Dan hrvatskih financijskih institucija - 1 BEZ OPTIMIZMA Guverner HNB-a o cijenama: "Inflacija ubrzano usporava, ali njezino će smanjivanje potrajati"

Predsjednik kluba saborskih zastupnika HDZ-a Branko Bačić danas se u Saboru osvrnuo na činjenicu kako još uvijek nije izabran guverner HNB-a.

"Zakon o HNB-u predviđa da u slučaju da nije izabran guverner, nakon isteka mandata ga mijenja zamjenik. U Saboru nas čeka imenovanje guvernera, njegovog zamjenika, i tri viceguvernera. U tijeku su konzultacije oko izbora svih petero čelnih ljudi. Mislim da ćemo danas ili u ponedjlejak imati sve kandidate. Idući petak ćemo glasovati", kazao je Bačić.

Na pitanje ima li šanse da guverner ostane Boris Vujčić, Bačić je odgovorio kako je i on kandidat o kojem se razmišlja.

Upitan zašto se s imenovanje čeka zadnji čas, Bačić je poručio kako su u tijeku dogovori i konzultacije s koalicijskim partnerima.

Lovrinović: HNB je ostvario povijesni gubitak

Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović u petak je u Hrvatskom saboru izvijestio novinare kako je dobio pouzdanu informaciju da je Hrvatska narodna banka u 2017. godini ostvarila "povijesno najveći gubitak otkako je osnovana od 2,554 milijarde kuna, što je utvrdila revizorska kuća Deloitte još 15. ožujka ove godine".

"Sto dana nakon što je ta revizorska kuća potpisala financijski izvještaj, javnost je ostala prikraćena za ovu nevjerojatnu informaciju", rekao je Lovrinović.

Pitao je zašto se ta vijest skrivala sto dana, zašto je gubitak toliki i je li to povezano s prestankom mandata sadašnjeg vodstva HNB-a.

"Je li se htjelo prikriti tu lošu i strašnu vijest o povijesno najvećem gubitku, s obzirom na činjenicu da se sadašnje vodstvo HNB-a namjerava boriti za još jedan mandat?", zanima Lovrinovića, koji želi znati jesu li predsjednik Vlade i predsjednika Sabora, kojemu HNB odgovara, znali za tu informaciju.

"Ako jesu, zašto su šutjeli? A ako nisu, zašto im iz HNB-a to nisu priopćili?", zapitao je poručivši da je "dosta bilo šutnje i sakrivanja istine".

Lovrinović je zatražio da se ta informacija provjeri, da se sazna otkuda gubitak, tko ga je napravio i da svi odgovorni za to trenutačno snose odgovornost.

"Ako je premijer znao za ovo, zašto je šutio i je li to možda povezano s tim što je HNB za Vladu radila projekt uvođenja eura, koji je mislio iskoristiti kao svoj najveći adut za Bruxelles?", traži odgovore Lovrinović.

Zanima ga na čemu je ostvaren toliki gubitak jer u svakoj zemlji središnja banka ima monopolnu, ekskluzivnu poziciju, prije svega u upravljanju međunarodnim rezervama likvidnosti i kao takva je značajan izvor zarade novca za državni proračun, a i za sebe. "HNB je najveći gubitaš u Hrvatskoj u 2017. godini", zaključio je Lovrinović.

Nije htio nagađati o novom čelniku HNB-a, istaknuvši da najprije treba dobiti odgovor na ovo pitanje.

Aleksić: "Dalić je elementarna nepogoda"

Saborski zastupnik SNAGE je poak rekao Goran Aleksić kako bi, kada bi morao glasovati o tome da aktualni guverner Boris Vujčić, kojem upravo ističe mandat, ostane na čelu te institucije, bio suzdržan, dok je za Martinu Dalić o kojoj kao mogućoj kandidatkinji za to mjesto nagađaju mediji, rekao da je "elementarna nepogoda".

Upitan da li mu je aktualni guverner HNB-a Boris Vujčić prihvatljiv i dalje na čelu te institucije Aleksić je rekao kako bi bio suzdržan, ako bi u ovom trenutku morao glasovati.

Netko jednostavno mora biti guverner HNB-a. No, guverner Vujčić i HNB nisu učinili ništa po pitanju rješavanja nezakonitih fiksnih kamatnih marži koje nisu ugovorene u preko 100 tisuća kredita. HNB je glavna i odgovorna za taj slučaj zajedno s vladom RH”, rekao je Aleksić novinarima.

Nagađanja kako dio HDZ-ovaca razmišlja o Martini Dalić na tom mjestu Aleksić je komentirao: „Martina Dalić je elementarna nepogoda za javni život RH i ona se mora kloniti javnih poslova do kraja života”.(D.I./Hina)
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene