Šparoge (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Šparoge (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ukidaju se dozvole za branje šparoga, kestenja, borovnica, kupina, šumskih jagoda, gljiva kao i ostalih šumskih plodova ubranih za osobnu upotrebu, pa bi uskoro građanima branje trebalo biti besplatno.


Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je da bi Hrvatske šume do kraja siječnja trebale izmijeniti svoje akte te građanima omogućiti da šumske plodove za osobne potrebe poput šparoga ubiru bez ikakve naknade.

Vezani članci Sezona jabuka u punom jeku (Foto: Dnevnik.hr) Iznimno plodna godina: Iako ih ima u cijeloj Hrvatskoj, na uvoz je potrošeno 8 milijuna eura Tramvaji (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Od ponoći se možete besplatno voziti tramvajima i autobusima u Zagrebu

Niame, Hrvatske šume prije četiri godine uvele su cjenik ''nedrvnih šumskih proizvoda'', odnosno proizvoda koji služe kao hrana ili lijek.

Tako su za osobnu upotrebu građani dnevno mogli skupiti do dva kilograma šparoga, kilogram medvjeđeg luka... Naknada za skupljanje bilja bila je uračunata u dozvolu koja za jedan dan skupljanja biljaka košta 10 kuna, za vikend 20 kuna, tjedan skupljanja 70, a za mjesec 150 kuna.

Ako se te biljke prikupljaju u komercijalne svrhe, uz cijenu dozvole potrebno je platiti i naknadu koja, primjerice za stručak od 40 šparoga, odnosno stručak od 40 listova medvjeđeg luka iznosi tri kune plus PDV.

Kako Novi list neslužbeno doznaje, Hrvatske su šume godišnje na ime dozvola za branje šumskih plodova i naknada ubirale 100-tinjak tisuća kuna. Ubiranje plodova prirode bez valjane dozvole, i za osobne potrebe još je uvijek prekršaj za koji se može platiti od tisuću do sedam tisuća kuna kazne.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju