Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr

Udruge smatraju da je sufinanciranjem filma "15 minuta - Masakr u Dvoru" povrijeđen ugled Republike Hrvatske.


Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata danas se sastala s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek nakon čega su održali konferenciju za medije.

Podsjetimo, Koordinacija je predala kaznenu prijavu protiv vodstva HAVC-a zbog kako kažu nezakonitog djelovanja te nezadovoljni načinom na koji se raspoređuje novac za filmove.

Udruge smatraju da je sufinanciranjem filma "15 minuta - Masakr u Dvoru" povrijeđen ugled Republike Hrvatske.

Tijek konferencije za medije pratite u nastavku:

11:34 Jurčević se osvrnuo i na optužnice proptiv pripadnika HVO-a.

"Ove optužnice su tek početak kaosa. U pozadini su svi globalni sukobi Rusije i SAD-a . To ne treba shvaćati olako, a državne institucije su očito nespremne", kaže Jurčević.

11:32 "Film 'Masakr u Dvoru' financiran je hrvatskim novcem, a golema šteta je nanesena, iako je novac vraćen. U tom filmu potpuno se lažno tvrdi da je hrvatska vojska odgovorna za ubojstvo mentalno zaostalih civila što je potpuno netočno", kaže Jurčević.

11:30 "Ministrica je rekla da će Ministarstvo istražiti sve slučajeve. Ona više nije članica Upravnog odbora HAVC-a", kaže Jurčević.

11:28 "Sljedeći tjedan ćemo detaljno obrazložiti dodijeljenih 3,7 milijuna kuna za film Zrinka Ogreste gdje je trebalo biti osam glasova. Na sjednici je bilo osam ljudi, a jedan od njih je bio Ogresta koji nije smio glasati", kaže Jurčević.

11:25 "Ministrica se suglasila da se u HAVC-u moraju srediti stvari. Nastavit ćemo s kaznenim prijavama i konferencijama na kojima ćemo vršiti pritisak da se razriješi Hrvoje Hribar zbog kaznene odgovornosti", kazao je Jurčević.

11:20 "Održali smo sastanak s ministricom. Detaljno smo je upoznali s time što radi Koordinacija i koji su naši zhatjevi. Bilo je puno nesporauzuma zbog informacija koje su se pojavljivale u medijima", kazao je Josip Jurčević